Po svoje

V tej evropski državi niso za cepljenje otrok proti covidu-19

R.T.
28. 1. 2022, 09.13
Posodobljeno: 28. 1. 2022, 09.50
Deli članek:

Prave koristi od tega ne vidijo. Tveganje za resnejši potek bolezni je premajhno, virus bi se širil kljub temu.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Švedska agencija za javno zdravje je včeraj oznanila, da se je odločila, da ne bo sledila zgledu nekaterih evropskih držav, ki spodbujajo k cepljenju otrok, starih med pet in 11 let.

Cepljenje omenjene starostne skupine ne bi imelo pretiranega učinka na širjenje covida-19, majhna bi bila tudi zdravstvena korist, so zapisali v navodilih za prihajajoči spomladanski rok. »Z znanjem, ki ga imamo, in majhnim tveganjem za resno bolezen pri otrocih, koristi od cepljenja otrok ne vidimo,« je v imenu omenjene agencije dejala Britta Bjorkholm.

Odločitev bi lahko sčasoma ponovno preučili, če bodo to terjale nove informacije ali pa nova različica koronavirusa.

Švedska je torej še enkrat več ubrala svojo pot, potem ko so injekcije za petletne otroke že odobrile Nemčija, Francija, Italija in Španija. V Združenih državah Amerike nameravajo cepiti tudi pol leta stare otroke. Spomnimo: na Švedskem se na vrhuncu pandemije novega koronavirusa niso odločili za zaprtje države.

Švedska agencija za javno zdravje prav tako ne pričakuje, da bi cepljenje otrok v starostni skupini od pet do 11 let imelo učinek na širjenje okužb, in sicer ne v njihovi starostni skupini niti v katerikoli drugi.