Koronapoštevanka

Končno sprememba, "covidne" bolnike bodo odslej šteli ločeno!

G.G.
27. 1. 2022, 16.15
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 18.40
Deli članek:

Marsikdo se je spraševal, koliko od teh, ki so v bolnišnicah, je tam zaradi covida, koliko pa jih v to statistično rubriko uvrstijo, ker so tam zaradi druge, primarne bolezni, so pa na testiranju na koronavirus tudi pozitivni.

Bobo
Fotografija je simbolična

V zadnjih dneh se povečujejo številke hospitaliziranih covidnih bolnikov. Toda predvsem zaradi bolnikov, ki so sprejeti zaradi drugih bolezni, imajo pa smolo, da so jih na testiranju ujeli kot pozitivne ali pa so se okužili v bolnišnici. Po podatkih koordinatorja covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte je takšnih 42 odstotkov od trenutno 583 hospitaliziranih "covidnih bolnikov".  Če teh ne bi šteli v ta predalček, bi se število "covidnih bolnikov" v statistiki Nacionalnega inštituta za javno zdravje v primerjavi z decembrom in začetkom januarja krepko zmanjšalo. Podobno kot se je zmanjšalo število najtežjih bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivnih oddelkih. V začetku leta jih je bilo 179, danes 125. Zato bodo v naslednjih dneh pri prilagajanju posteljnih zmogljivosti analizirali tudi število obravnavanih pacientov, pri katerih je covid prva diagnoza, in koliko je med sprejetimi takih, ki se okuženi, a se v bolnišnicah zdravijo zaradi drugih bolezni.

"Opravka imamo z drugačnim virusom, ki ima k sreči blažji potek. Ne smemo pa te bolezni zanemariti, vendar pri kroničnih bolnikih še vedno povzroča težko obliko bolezni," pravi Carotta, ki dodaja, da je treba "zaradi drugačnosti virusa, razmišljati drugače tudi v stroki, spremeniti protokole, shemo testiranja, …"

Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco, je izkoristila trenutek in sporočila, da bodo v prihodnje zaradi spremenjenih okoliščin po prihodu omikrona javnost začeli obveščati tudi o tem, kateri pacienti se v bolnišnicah zdravijo zaradi covida in kateri so tam s covidom, a se načeloma zdravijo zaradi drugih težav.