Stroka odsvetuje

Porod doma? »To je hazard. Prej ali slej boste morali pisati o nesrečnem porodu na domu«

Polona Krušec
27. 1. 2022, 05.42
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 10.17
Deli članek:

Pravice žensk do poroda zunaj porodnišnice so prisotne v vseh delih sveta. Med epidemijo so bili sicer v Sloveniji taki porodi nekaj časa celo prepovedani.

Dreamstime
V Sloveniji je bil porod na domu nekaj časa celo prepovedan.
 Z rešilcem v porodnišnico
Lani sta pri nas odmevala dva hujša zapleta pri porodu doma. Novorojenčka so sprejeli v intenzivno terapijo, eden od njiju ima zelo hude posledice. 

Največ žensk doma rodi na Nizozemskem (nekaj manj kot tretjina), v Veliki Britaniji skoraj trije odstotki žensk, približno dva odstotka v Kanadi, 1,5 odstotka v Avstriji ter manj kot en odstotek žensk v Združenih državah Amerike in Avstraliji.

Po besedah Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (v nadaljevanju Zbornica-Zveza) ter Združenja za perinatalno medicino, ki so skupaj pripravili dokument z naslovom Strokovne usmeritve za načrtovani porod doma, je v vseh teh državah način dela diplomiranih babic pri načrtovanem porodu doma reguliran, saj obstajajo določeni strokovni standardi in priporočila.

To se je zgodilo v nekaj letih

Zbornica-Zveza ter Združenje za perinatalno medicino družno ugotavljajo, da tudi v Sloveniji narašča število načrtovanih porodov doma. Pred letom 2016 je bilo teh sicer razmeroma malo, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in pojasnjuje, da je šlo večinoma za nenačrtovane porode na domu. Leta 2016 je po podatkih NIJZ doma rodilo 34 žensk, od tega 19 brez strokovne pomoči, 15 pa s pomočjo. Leto kasneje je na domu rodilo 39 žensk, s strokovno pomočjo 21, 18 pa brez nje. Leta 2018 je doma rodilo 33 Slovenk (11 brez strokovne pomoči, 22 s pomočjo). Leto pozneje je bilo žensk, ki se niso odločile za porod v porodnišnici, 40 (13 brez strokovne pomoči, 27 s pomočjo), leta 2020 pa je število močno poskočilo, in sicer za skoraj 50 odstotkov: doma je rodilo 79 žensk, od tega 16 brez strokovne pomoči in 63 s strokovno pomočjo. Za lani podatkov še ni.

Združenje za perinatalno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu, Razširjeni strokovni kolegij za ginekologijo in porodništvo in Razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego pri ministrstvu za zdravje ter Zbornica-Zveza sicer porod doma odsvetujejo. Nekaj časa, in sicer leta 2020, na začetku epidemije covida-19, je bil celo prepovedan. Prepoved je bila odpravljena, trajala je le krajši čas. 

Slepo zaupanje

Gorazd Kavšek, predstojnik Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana, porod na domu prav tako odsvetuje, »če pa se bodoča starša zanj odločita, svetujem, da se upoštevajo strokovne usmeritve za načrtovani porod doma«.

Pri teh je po njegovih besedah najbolj problematično, da se v praksi ne upoštevajo dovolj dobro in še ni vzpostavljen ustrezen nadzor nad rojevanjem doma. »Gre večinoma za zgodbe 'ena na ena', ki se dogajajo v zaprtih (intimnih) okoljih in kjer je ocena, ali se vse skupaj dogaja v skladu s strokovnimi usmeritvami in varno, pridobljena le na podlagi 'slepega zaupanja' in poštenosti vseh sodelujočih. V javnost pridejo le ekstremne zgodbe, na primer smrt novorojenčka, ki so k sreči kljub vsemu redke. Zato je žal v našem okolju praktično nemogoče oceniti, kako varno je pravzaprav tovrstno rojevanje,« pravi Kavšek.

Pri dveh je šlo marsikaj narobe

Šimen Zupančič
Aleksander Merlo: "Mislim, da bo država porode na domu morala sčasoma ustaviti."

Lani sta pri nas sicer odmevala dva hujša zapleta pri porodu doma. Novorojenčka so sprejeli v intenzivno terapijo, eden od njiju ima zelo hude posledice. Prejšnji teden je prišla vest iz Trsta, da so pri nekem porodu doma nastali zapleti in so morali malčka reševalci peljati v tamkajšnjo pediatrično bolnišnico; zdravstvenemu osebju ga je sicer uspelo začasno stabilizirati, a so bile poškodbe naposled prehude, da bi otroka ohranili pri življenju. Po podatkih spletnega portala Trieste Prima naj bi se porod zgodil v dolinski občini, kjer naj bi družina tujih državljanov zaupala porod babici, ki je dejavna na Tržaškem. Kaj natanko je šlo narobe, da je epilog tako žalosten, ni znano. 

Naj država to prakso ustavi

Aleksander Merlo, eden naših bolj znanih porodničarjev, je pred časom v enem od intervjujev za našo medijsko hišo izrazil enako skrb kot Kavšek, in sicer, da dvomi, da se porodi na domovih izvajajo pravilno in strokovno. »Otroku po porodu ne boste merili oksigenacije (nasičenosti s kisikom) in obporodnega manka kisika, ki ob njem ni bil zaznan. To se lahko kasneje v otroštvu izraža z različnimi težavami: s slabšim začetnim razvojem motorike, pa tudi kasneje v šoli, na primer. In še veliko je takšnih 'malih' zadev, ki umanjkajo ob porodih na domu,« je izpostavil.

Dejal je celo, da bi po njegovem mnenju porode na domu zaradi prevelikega tveganja morali prepovedati. »To je hazard. Prej ali slej boste morali pisati o nesrečnem porodu na domu, sem prepričan. Zato mislim, da bo država porode na domu morala sčasoma ustaviti. Poglejte, če nastanejo zapleti, ste doma preprosto v preveliki nevarnosti. Tudi razdalje do najbližje zdravstvene ustanove so včasih v Sloveniji velike in v tem nismo primerljivi z Nizozemsko, ki jo pogosto navajamo kot primer dobre prakse porodov na domu. Včasih otroka ne spraviš z lahkoto na svet, potem so tu še rezanje presredka, raztrganine, šivanje – sprašujem se, kako to poteka na domu. Kaj pa higiena, infekti (tako pri materi kot pri otroku)?« je podčrtal.