Kulturni minister

VIDEO: Simoniti je bolan. Kot kaže, se je "okužil" s sarkazmom

J.P./STA
26. 1. 2022, 18.28
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 18.36
Deli članek:

Ministrov sarkazem naj bi bil jasno zaznaven.

Bobo
Vasko Simoniti

Minister za kulturo Vasko Simoniti se danes v okviru obiska vlade mudi v Posavski regiji. Po uvodnem vladnem posvetu na gradu Brežice je zavrnil izjavo za medije, saj da je, kot je dejal, "je bolan". Na ministrstvu za kulturo so pozneje na novinarsko vprašanje o tem pojasnili, da se je ministru mudilo na naslednji sestanek, medtem ko je novinar tekel proti njemu, minister pa je "z jasno zaznavnim sarkazmom dejal, da je bolan".

Ob tem so zatrdili, da ni bojazni, da bi bil minister pozitiven na koronavirusno bolezen. Vsi vladni predstavniki so cepljeni in so se zjutraj tudi testirali, so še dodali na ministrstvu.

Več projektov na področju kulturne dediščine

Kot so še sporočili iz ministrstva za kulturo, v obdobju 2021-2022 s skoraj 361.000 evri sofinancirajo obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela na področju kulturne dediščine. Tako so lani s 35.300 evri sofinancirali obnovo lesne skulpture Japonski festival, ki ga je leta 1961 na prvem mednarodnem kiparskem simpoziju Forma Viva v Kostanjevici na Krki izdelal japonski kipar Eisaku Tanaka.

Galerija Božidarja Jakca skupaj s Posavskim muzejem Brežice in Zgodovinskim arhivom Celje pomembno prispeva k razvoju regije, so poudarili na ministrstvu in zapisali, da so delovanje galerije in muzeja lani sofinancirali z 997.600 evri, delovanje arhiva pa z 713.600 evri.

V okviru enoletnih razpisov za izbor kulturnih projektov na področjih vizualnih umetnosti, vključno z arhitekturo in oblikovanjem, in glasbene umetnosti so lani z 12.440 evri sofinancirali šest projektov, enega na področju vizualnih umetnosti ter pet glasbenih. Med njimi tudi Festival kulture Kostanjevica, ki je leta 2018 nastal v želji, da bi v kraju vnovič oživili gledališko in glasbeno kulturno dogajanje.

V regiji deluje 28 medijev - trije televizijski programi, en radijski program, 16 tiskanih medijev in osem elektronskih medijev. Na redni letni razpis za podporo se je iz regije lani prijavil en medij, ki je sredstva v vrednosti dobrih 18.000 evrov tudi prejel, so sporočili z ministrstva.

Obenem so opozorili še na načrtovane projekte, med katerimi je rekonstrukcija lesenega mostu v Kostanjevici na Krki, ki je ena od pomembnejših spomeniškovarstvenih enot ter hkrati tudi tehnični spomenik. Most je eden redkih še ohranjenih tovrstnih mostov, narejenih po starinski tehnologij, so pojasnili na ministrstvu, ki bo rekonstrukcijo sofinanciralo z 200.000 evri.

Obenem bodo podprli obnovo renesančnega gradu Štrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem. Za obnovo so zagotovljena državna in evropska sredstva, za obnovo ostrešja je v proračunu ministrstva za kulturo namenjenih okoli 715.000 evrov, za celovito obnovo gradu pa je iz evropskih sredstev predvidenih okoli pet milijonov evrov.