Grozljive posledice stroge zakonodaje

VIDEO: Srce zarodka je že prenehalo biti, kasneje je zaradi sporne zakonodaje o splavu ugasnilo še materino

L.J.
26. 1. 2022, 20.53
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 09.19
Deli članek:

V bolnišnici na Poljskem je včeraj umrla 37-letna Agnieszka, ki ji zdravniki kljub temu da srce zarodka ni več bilo, zaradi stroge zakonodaje o splavu niso želeli odstraniti zarodka.

Facebook / Wioletta Paciepnik
Družina Agnieszke T je na Facebooku objavila poziv, v katerem je zapisala, da za smrt 37-letnice krivijo poljsko oblast in bolnišnično osebje, saj niso pravočasno rešili njenega življenja.

Poljsko pretresa vest o smrti 37-letne nosečnice, ki ji zdravniki zaradi sporne zakonodaje o splavu iz telesa niso želeli odstraniti zarodka, kljub temu da njegovo srce ni več bilo.

Agnieszka T, mati treh otrok, je bila noseča z dvojčki in se prebijala čez zahteven prvi trimester nosečnosti. Njene bolečine je zdravstveno osebje sprva odpravljalo, rekoč "saj si noseča z dvojčki, gre preprosto za bolj zahtevno nosečnost." Konec decembra so se zapleti stopnjevali in 21. decembra so jo le sprejeli na obravnavo v bolnišnico Blažene Device Marije v kraju Czestochowa.

Smrt prvega zarodka v maternici so zdravniki potrdili 23. decembra. Kljub temu da njegovo srce ni več bilo, ga zaradi stroge zakonodaje o splavu, ki je v veljavo na Poljskem stopila pred dobrim letom dni, niso želeli odstraniti iz maternice.

Zdravstveno osebje bolnišnice je čakalo, da preneha biti še srce drugega zarodka. To se je zgodilo teden po smrti prvega. A tudi smrt obeh zarodkov ni zadostovala za odločitev, da ju odstranijo iz njenega telesa. Počakali so še nekaj dni in nosečnost zaključili 31. decembra.

Agnieszkino zdravstveno stanje se je že hitro po smrti prvega zarodka drastično poslabšalo. Včeraj je po mesecu dni hudih zapletov umrla. Njena družina sumi, da je umrla zaradi septičnega šoka. Bolnišnica vzroka njene smrti ni potrdila.

Stroga zakonodaja terja življenja mladih žensk

Na Poljskem je splav tako rekoč nemogoče opraviti zakonito. Že pred zaostritvijo zakonodaje oktobra 2020 so na Poljskem opravili zgolj okoli 2 tisoč splavov. Sledeč novi zakonodaji je zdravnikom splav dovoljeno opraviti zgolj v primeru, da je nosečnost nastala kot rezultat kaznivega dejanja, torej incesta ali posilstva in v primeru, da je z nosečnostjo ogroženo življenje nosečnice. A v praksi je tako posilstvo kot nevarnost, ki jo nosečnost predstavlja materi, v državi težko dokazati. Septembra lani je na Poljskem zaradi sepse umrla 30-letna Izabela, ker je v njeni nosečnosti prišlo do zapletov, a zdravniki kljub nevarnosti niso želeli prekiniti nosečnosti.

Poziv Agnieszkine družine

"Smrt Agnieszke je dokaz, da ima trenutna oblast kri na svojih rokah," je na Facebooku zapisala sorodnica Agnieszke. Poljsko oblast so zakrivili za njeno smrt in zapisali, da bodo za smrt ljube Agnieszke zahtevali pravico. "Imamo trdne dokaze o tem, da so zdravniki in oblast storili zločin, ter o tem, da je zdravstveno osebje prikrivalo vzroke Agnieszkinega zdravstvenega stanja. Pozivamo vas, da nam pomagate v našem boju."