Gibanje Svoboda

Znano je novo ime stranke, ki jo bo vodil Robert Golob, ožja ekipa in program

L.J.
26. 1. 2022, 19.49
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 06.19
Deli članek:

Na kongresu stranke Z.dej je odstopil dosedanji predsednik stranke Jure Leben, na položaj predsednika pa je bil izvoljen Robert Golob.

Bobo
Poleg Roberta Goloba, ki je nastopil na položaj predsednika stranke, bodo ožjo ekipo sestavljali še Urška Klakočar Zupančič, Matej Arčon in Mirta Koželj.

Politična stranka Z.dej se je pod novim vodstvom Roberta Goloba preimenovala v Gibanje Svoboda. Po besedah Goloba so ime izbrali, saj želijo poudariti, da gre pri stranki za gibanje civilne družbe in da poudarijo, "da je treba v politiko spet pripeljati ljudi."

V pogovoru za Odmeve TV Slovenija je Golob odgovarjal tudi glede izbire nekdanje sodnice Klakočar Zupančičeve, ki je sodniške vrste zapustila po sporu s sedanjo vlado. Na vprašanje, ali gre pri tem za sporočilo, da gre za stranko ljudi, ki so imeli težave s sedanjo oblastjo, je odgovoril, da gre prej za sporočilo, da je stranka "gibanje ljudi, ki verjamejo v iste vrednote, in to so zagotovo vrednote, ki niso v sozvočju z vladajočo politiko". "Nekateri od njih so žrtve vladajoče politike, ne pa vsi." Zanikal je, da bi ga kdorkoli nagovoril h kandidaturi: "Še največ zaslug ima verjetno prav gospod Janša s svojim avtoritativnim načinom vladanja in tem, da ruši vse družbene podsisteme."

Poleg Goloba ožjo ekipo sestavljajo še nekdanji novogoriški župan Matej Arčon, Mirta Koželj ter pravnica Urška Klakočar Zupančič, ki je prevzela vlogo podpredsednice stranke.

Med programskimi izhodišči je Golob kot najpomembnejšo izpostavil podnebno agendo, saj je ta "najbolj ključna za bodočnost Slovenije in naših otrok". Poleg podnebne agende je izpostavil tudi zdravstveno krizo in medgeneracijski dialog.

Podpredsednica stranke Klakočar Zupančič je poudarila, da bodo poleg podnebne agende temeljne vrednote stranke: "spoštovanje, svoboda, demokracija, zavzemali pa si bomo tudi za ponovno vzpostavitev vladavine prava".

S položaja predsednika stranke odstopil Leben

Na kongresu je predsednik stranke Zelenih dejanj, nekdanji okoljski minister Jure Leben, podal odstopno izjavo. Obenem je poudaril, da z odstopom s čela stranke neodstopa od temeljnih vrednot stranke, ki so "svoboda, spoštovanje, demokracija in strpnost."

Dodal je, da "poti okoljevarstva posameznik ne more prehoditi sam" in da je zato pomembna skupnost, isto pa po njegovem velja za politiko: "Politika ni umetnost enega človeka. Politika je umetnost skupnosti, delo skupnosti za skupnost."

"Ponosen sem na to in še bolj sem ponosen, da je potencial naše stranke prepoznal največji izzivalec Janeza Janše in aktualne koalicije zlobe in teme. Dr. Goloba izredno spoštujem in vem, da bodo z njim naša država, naše okolje in naše vrednote v varnih rokah. Pozivam vse, da mu danes izkažete podporo, da nas skupaj povede na odločilne volitve naše generacije. Naša generacija bo tista, ki bo upokojila politiko zlobe in teme!" je zaključil Leben.

Kdo so člani in zavezniki Gibanja svoboda?

Med potencialnimi političnimi sopotniki Goloba se je v zadnjih dneh omenjalo več imen. Golobu naj bi se v stranki pridružil razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič in pa nepovezana poslanca Janja Sluga ter Jurij Lep. Sluga je bila nekdaj del poslanske skupine SMC, Lep pa je bil v Državni zbor izvoljen na listi stranke Desus.

V ožji skupini Goloba je Matej Arčon, nekdanji novogoriški župan, ki je na volitvah 2018 kandidiral kot neodvisni kandidat, a ni bil ponovno izvoljen na položaj. Prav tako je med Golobovimi ožji sodelavci Urška Klakočar Zupančič, nekdanja ljubljanska okrajna sodnica, ki je s kritičnimi zapisi o Janezu Janši na svojem Facebook zidu razburila pripadnike njegove SDS in se znašla v disciplinskem postopku. Klakočar Zupančič je aprila lani disciplinsko sodišče oprostilo, a je konec avgusta vseeno zapustila sodniške vrste.