Inštitut 8. marec

Tožili bodo Janševega podpornika, ki je zapisal: "Kaj ti je deklica, da si tak f**njena?"

R.T./STA
26. 1. 2022, 16.00
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 17.07
Deli članek:

Po vstopu na družbeno-politično sceno so bili članice in člani Inštituta 8. marec deležni grobih žalitev in napadov.

Primož Lavre
Vinko Vasle

Danes so se odzvali na te nizkotnosti, ki so jih nizali vplivni predstavniki slovenske desnice. Napadi in neupravičena ter z dokazi nepodkrepljena obsojanja so se nad Inštitut 8. marec zgrnila po tem, ko so pred dobrima dvema tednoma javnosti predstavili kampanjo Gremo volit.

Na Twitterju je po predstavitvi kampanje več predstavnikov koalicije članom in prostovoljcem Inštituta 8. marec očitalo, da so vpleteni v pošiljanje grozilnih pisem. Poslanka SDS Mojca Škrinjar je na Twitterju tako zapisala: "Eden od teh aktivistov je na terenu že opravil svojo nalogo. Danes sem dobila to v nabiralnik" in pod zapis objavila domnevno fotografijo prejetega anonimnega pisma.

Sara Ugrin iz Inšituta 8. marec je poudarila, da je Škrinjarjeva "v zlonamerni objavi brez vseh dokazov obtožila njihove aktiviste", kar škodi ugledu in dobremu imenu inštituta. Na enak način je istega dne odgovornost za grozilna pisma poslancem SDS Inštitutu 8. marec, kot je navedla, pripisala tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec, ki je izrazila, da gre za ravnanja z znaki kaznivega dejanja, zato bi se morala z inštitutom začeti ukvarjati policija.

Poleg obtožb zaradi pisem se na družbenih omrežjih pojavlja tudi veliko žaljivih zapisov, pri čemer nekateri presegajo mejo sprejemljivega, jo je dopolnila Mojca Lukan. "Povrh vsega ne smemo pozabiti, da so to tudi mehanizmi oblasti, ki skušajo utišati kritične glasove," je opozorila Lukanova

»Zaradi vse več žaljivih sporočil in neupravičenega obsojanja smo se v Inštitutu 8. marec odločili, da bomo pravno ukrepali. V prihodnjih dneh bomo vložili tožbe zoper Vinka Vasleta, novinarja Nove 24, Janeza Brenceta, občinskega svetnika Občine Bled, člana SDS in druge. Poleg tega bomo vložili tudi začasno odredbo zoper Mojco Škrinjar, Jelko Godec in Alenko Jeraj, kateri bo sledila tožba zaradi lažne obsodbe v primeru prejetih grozilnih pisem na naslov poslancev SDS,« so še dodali člani Inštituta.

V zadevi jih bo zastopal odvetnik Dino Bauk, ki je pojasnil, da so glede očitkov o vpletenosti inštituta v grozilna pisma, ki so jih prejeli nekateri politiki vladajoče koalicije, na sodišču vložili zahtevo, da se tovrstne izjave v prihodnje prepovedo, ker nimajo nikakršne realne osnove, in ugotovi tudi odškodninsko odgovornost, ki je nastala na ugledu in dobremu imenu Inštituta 8. marec.