Mešani odzivi

Po prvem Dnevu cepljenja: "vsak cepljeni šteje"

L.J.
14. 1. 2022, 16.07
Posodobljeno: 14. 1. 2022, 16.13
Deli članek:

Včeraj je potekal prvi dan akcije Dnevi cepljenja, s katero želijo pristojni doseči večjo precepljenost prebivalstva.

STA
Dnevi cepljenja potekajo v covidnih bolnišnicah, zdravstvenih domovih in na nekaterih mobilnih cepilnih točkah med 13. in 15. januarjem.

Odziv prebivalstva je bil mešan. Nekje v državi so beležili nadpovprečno zanimanje za cepljenje, spet drugod pa je bilo kot vsak drugi dan.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so v okviru akcije včeraj cepili 225 ljudi, v mariborskem UKC pa 217. Nobena od številk ne odstopa od običajnega dne. Največ je bilo tistih, ki so se cepili s poživitvenim odmerkom. V UKC Ljubljana je bilo takih 164, v UKC Maribor pa 144.

V Zdravstvenem domu Ljubljana so cepili 827 ljudi, največ v zadnjih dveh tednih.

Pomočnik direktorja ZD Maribor za zdravstveno nego Aleksander Jus je za STA navedel, da so v njihovem ZD na prvi dan akcije opravili 619 cepljenj, kar je primerljivo s tednom poprej. S prvim odmerkom se je cepilo 50 oseb, z drugim 148, s tretjim pa 412.

"Na žalost bi morali biti rezultati, zlasti cepljenj s prvim odmerkom, bistveno višji, da bi lahko z optimizmom zrli naprej, da dosežemo kmalu čim višjo stopnjo precepljenosti," je ob tem za STA poudaril Jus.

Cepljenje so izvajali tudi po drugih zdravstvenih domovih. Z odzivom so večinoma zadovoljni in poudarjajo, da "vsak cepljeni šteje."

V primerjavi s preostalimi dnevi preteklih dveh tednov na prvega od Dnevov cepljenja sicer ni moč opaziti znatne razlike v številu cepljenih po celotni državi. Še najbolj opazen je prirast cepljenih s poživitvenim odmerkom. Več si lahko ogledate na grafu sledilnika Covid-19 spodaj.