Če se virus širi po vseh porah družbe, je nemogoče, da se ne bi med šolarji in učitelji. V karanteni je že več kot 50.000 otrok, več kot 1400 oddelkov v osnovnih šolah, več kot 650 v srednjih. Ravnatelji se zavzemajo, da bi zaradi že znanih slabih izkušenj s poukom na daljavo, šolanje čim dlje časa potekalo s fizično prisotnostjo učencev v šoli.

Po neuradnih informacijah zaradi visokega porasta okuženih med šolsko populacijo pristojni razmišljajo o spremembi izvajanja pouka, torej o pouku na daljavo. Do sprememb bi lahko prišlo že v začetku naslednjega tedna.

Ne bo predčasnih počitnic

"Če bo podana strokovna ocena, da je treba zaradi varnosti zaščitne ukrepe še okrepiti, bomo to podprli tudi na resornem ministrstvu, same spremembe v izvajanju vzgojno-izobraževalnega procesa pa niso predvidene," so še včeraj sporočili z ministrstva za izobraževanje. Obveljalo je, da bodo zimske šolske počitnice po šolskem koledarju konec februarja, in ne konec tega meseca, kot je v razmislek osebno predlagal predsednik osnovnošolskega združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Odločitev za izobraževanje na daljavo v primeru poslabšanja epidemiološke situacije je v pristojnosti ravnatelja, ki se po posvetovanju z ministrstvom in NIJZ odloči za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas.