Fracking v Petišovcih

Vlada bi prepovedala fracking, a zgolj na papirju

L.J.
12. 1. 2022, 13.15
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 13.23
Deli članek:

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog novele Zakona o rudastvu, ki med drugim predvideva prepoved obsežnega hidravličnega lomljenja, torej frackinga.

Profimedia
Slika je simbolična.

Skladno s predlogom zakona bi bilo sicer prepovedano obsežno hidravlično lomljenje, ki bi v fazi lomljenja v vrtine vtiskalo več kot 1000 kubičnih metrov vode. Manj obsežno lomljenje bi bilo po drugi strani dovoljeno. V Sloveniji so že nekaj let znani načrti britanske družbe Ascent Resources, ki bi s postopki hidravličnega lomljenja pridobivala zemeljski plin v prekmurskih Petišovcih. Načrtovano lomljenje pa bi, sledeč kriterijem, ki so opisani v predlogu zakona, spadalo pod manj obsežno, in bi bilo tako dovoljeno.

Fracking je postopek, ki z vtiskanjem vode v vrtine pod visokim pritiskom sprosti plin ali nafto iz zemlje in skal pod površjem. Z vtiskanjem vode pri postopku pride do tresenja tal, ki lahko včasih povzroči tudi manjše potrese, prav tako pa lahko pride do onesnaženja podtalnice na območju.

Zaradi razlikovanja med obsežnim in manj obsežnim frackingom so kritični v Levici

Po sprejetju predloga zakona, so iz stranke Levica sporočili, da je vlada "zamolčala, da uvaja razliko med obsežnim in manj obsežnim frackingom. Medtem ko naj bi prvega prepovedala, drugega še vedno dovoljuje in očitno tudi podpira".

"Potem ko je v PKP9 skrila predlog za podaljšanje sklepanja pogodb s koncesionarji za leto in pol, kar pomeni, da bi korporacija Ascent Resources imela dovolj časa, da dobi vsa potrebna soglasja in prične s frackingom v Petišovcih pridobivati zemeljski plin, z včerajšnjo potezo vlada še enkrat kaže svoj pravi obraz, namreč da ji ni mar za državo, ljudi in okolje, ampak da jo zanima le umazani posel," so zapisali v Levici in dodali, da "varnega frackinga ni."

Opozicija danes s svojim predlogom za popolno prepoved frackinga

Opozicijske stranke Levica, LMŠ in SD so se že več mesecev zavzemale za popolno prepoved frackinga. Predlog novele zakona, ki vsebuje popolno prepoved, so z isto vsebino petkrat vložile v zakonodajni postopek. Novembra jim je šele v peto uspelo, da je bil predlog sprejet, in tako predlog nadaljuje zakonodajno pot. O njihovem predlogu bo danes popoldne razpravljal odbor za infrastrukturo državnega zbora.