Opozarjajo organizacije po svetu

YouTube je postal glavni vir dezinformacij

M.M.
12. 1. 2022, 13.32
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 13.48
Deli članek:

Organizacije z vsega sveta pravijo, da je YouTube postal "eden glavnih kanalov spletnih dezinformacij".

Profimedia
YouTube že dolgo ni samo platforma za videoposnetke. Zadnje čase ga veliko uporabnikov obiskuje zaradi dnevnih novic, ki pa velikokrat niso povsem resnične.

Več kot 80 organizacij z vsega sveta, ki preverja dejstva na spletu, je pozvalo YouTube, naj stori več za boj proti dezinformacijam in ne dovoli, da bi ta spletna video platforma postala ''orožje brezvestnih akterjev".

V odprtem pismu vodji YouTuba Susan Wojcicki so kenijska organizacija Africa Check, Politifact in Washington Post v Združenih državah ponudile pomoč platformi pri razkritju lažnih objav. "Vsak dan vidimo, da je YouTube eden glavnih kanalov spletnih dezinformacij po vsem svetu," so dejali in dodali, da so videoposnetki, ki vsebujejo napačne informacije, zlasti v neangleško govorečih državah.

"Pozivamo vas, da učinkovito ukrepate proti dezinformacijam ... in da to storite s svetovnimi neodvisnimi, nestrankarskimi organizacijami za preverjanje dejstev," so dodali. 
Med svojimi priporočili so skupine pozvale YouTube, naj se osredotoči na zagotavljanje pravega konteksta in ga tudi pozvale, naj poskrbi, da njegov algoritem ne bo aktivno priporočal dezinformacij svojim uporabnikom.