Veliko vprašanj

Se je z vohunsko opremo Pegasus sledilo tudi opozicijskim politikom v Sloveniji?

R.T.
12. 1. 2022, 12.18
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 13.43
Deli članek:

Vohunska oprema Pegasus je bila uporabljena za sledenje opozicijskim politikom na Poljskem in Madžarskem. Kako pa je s to sporno opremo v Sloveniji?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Poslancu Socialnih demokratov Matjažu Nemcu se zdi nenavadno, da slovenska vlada ni izvedla preiskave, s katero bi odgovorili na vprašanje o morebitni uporabi vohunske opreme Pegasus v Sloveniji.

»Žal se je Slovenija oziroma v njenem imenu slovenska vlada kot že mnogokrat v aktualnem mandatu izkazala za 'nekaj zelo posebnega', saj do sedaj ni bilo zaslediti resne namere, da bi se zadevi Pegasus prišlo do dna,« meni Nemec, ki ob tem spomni na sestanek premierja Janeza Janše konec leta 2020 s predstavniki podjetja NSO Gorup, ki trguje z opremo Pegasus. Nemca skrbijo domneve, da je SDS sodelovala vladajočo madžarsko stranko Fidesz.

Socialni demokrati so že poleti lani predlagali, da se v Sloveniji izpelje neodvisna preiskava, ki bi pokazala, ali je prišlo do nezakonitega prisluškovanja tudi pri nas. Ker se to ni zgodilo, se Nemec obrača na vlado.

Zastavlja naslednja vprašanja:

• Kaj točno se je predsednik vlade pogovarjal oziroma dogovoril s predstavniki podjetja NSO Group na obisku v Izraelu konec leta 2020?
• Je pogovor s predstavniki podjetja NSO Group potekal v zvezi z vohunsko opremo Pegasus?
• Se je Janez Janša kot predsednik največje koalicijske stranke s politiki evropskih držav, v katerih je že potrjena raba vohunske opreme Pegasus ali ostajajo resni sumi, da je do rabe prišlo, dogovarjal glede morebitne rabe opreme v Sloveniji?
• Ali je imela oziroma ima Vlada RS kakršnokoli namero pridobiti neodvisno poročilo glede rabe/zlorabe programa Pegasus v Sloveniji?
• Ali je bila Vlada RS s strani neodvisnih institucij povabljena k sodelovanju pri razjasnitvi domnev, da bi lahko tudi v Sloveniji prišlo do uporabe/zlorabe vohunske opreme Pegasus?
• Kakšne so bile aktivnosti Vlade RS ob mednarodnem razkritju zlorabe vohunske opreme Pegasus?

Na Poljskem vohunili za predstavniki opozicije

Pred dnevi je na Poljskem vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski priznal nakup vohunske opreme Pegasus. Zavrnil je očitke, da bi bila ta uporabljena za sledenje opozicijskim politikom. Toda ugotovitve kanadskega inštituta Citizen Lab, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, so drugačne. Konec lanskega leta so razkrili, da so za več predstavniki opozicije na Poljskem vohunili z opremo Pegasus. Med drugim naj bi sledili tudi odvetniku, ki je sodeloval v več sodnih primerih proti PiS, ter tožilki, ki nasprotuje vladnim reformam poljskega pravosodja.

Poljski liberalni časnik Gazeta Wyborcza je prejšnji teden poročal, da je državni protikorupcijski urad leta 2017 dejansko kupil Pegasus in ga vse od takrat tudi uporablja. Za opremo naj bi Varšava odštela več kot pet milijonov evrov, denar pa naj bi vzeli iz posebnega sklada pravosodnega ministrstva, namenjenega žrtvam zločinov, je pisala Slovenska tiskovna agencija.