Izpusti

Je Acroni na Jesenicah v zrak spuščal nevarne snovi?

M.M./STA
29. 12. 2021, 15.24
Posodobljeno: 30. 12. 2021, 08.32
Deli članek:

Prebivalce Jesenic so v torek razburili gosti temnordeče in rumeno obarvani oblaki dima, ki naj bi izhajali iz obrata družbe SIJ Acroni.

Facebook
Acroni je v zrak spustil rdeče-oranžen dim.

Na Inšpektoratu RS za okolje in prostor so potrdili, da jih je podjetje obvestilo o "izrednem dogodku", zaradi katerega bodo izvedli inšpekcijski postopek.

"Inšpektorat bo v inšpekcijskem postopku preveril, ali je šlo pri tem dogodku za kršitev predpisov. V kolikor bo ugotovljena kršitev, bo inšpektor ustrezno ukrepal," so navedli na inšpektoratu.

O torkovem dogajanju so prebivalci Jesenic med drugim poročali v lokalni skupini na družbenem omrežju Facebook, kjer so tudi objavili fotografije omenjenega dima, poročali so tudi o kiseklastemu vonju. Tudi domačini so o dogodku, za katerega so okrivili SIJ Acroni, obvestili inšpektorat za okolje.

"Pri izvajanju vzdrževalnih del je v družbi SIJ Acroni v obratu za predelavo debele pločevine med postopkom čiščenja pralnika prišlo do nepričakovanega izpusta dušikovega dioksida, plina intenzivno rdeče-rjave barve, ki je nevaren le ob kontaktnem stiku s človekom (ob neposrednem vdihavanju). Pri kratkotrajnem izpustu se je plin sprostil v zrak ter se razredčil, pri čemer ni prišlo do stika z zaposlenimi v obratu, prav tako izpust ni predstavljal nevarnosti za krajane ali imel vpliva na okolje. Nemudoma smo sprejeli vse potrebne zaščitne ukrepe ter obvestili pristojni inšpektorat. Prebivalcem krajevne skupnosti smo že posredovali pojasnila in opravičilo za neželen dogodek," je pojasnila Katja Krumpak iz družbe Sij Acroni. 

Facebook
Jeseničane razburjajo izpusti iz Acronija.