Norovirus

Množična zastrupitev: ste biftek kupili v tej mesnici?

L.J.
29. 12. 2021, 15.11
Posodobljeno: 29. 12. 2021, 15.12
Deli članek:

Hujše prebavne motnje so na božični vikend doletele okoli 100 ljudi. Skupen jim je nakup tatarskega biftka v lokalni mesnici.

Profimedia
Ni še jasno, če je do kontaminacije mesa prišlo v mesnici ali drugje v dobaviteljski mreži

Na območju Ilirske Bistrice je prišlo do množične zastrupitve s surovim mesom. Hujše prebavne težave so doletele okoli 100 ljudi. Simptomi so vključevali drisko, bruhanje in hujše trebušne bolečine. Prvi primeri zastrupitve so se pokazali v soboto, na božični dan, še več pa v ponedeljek, poroča Televizija Slovenija. 

Več prebivalcev Ilirske Bistrice je pomoč iskalo na urgenci zdravstvenega doma. Nekateri so zaradi dehidracije potrebovali infuzijo.

Obolelim je skupen nakup tatarskega biftka v Mesarstvu Puc v Ilirski Bistrici. Mesnica je od torka zaprta, njen lastnik Aleš Milavec pa je za TV Slovenija povedal, da ni jasno, če je do kontaminacije prišlo pri njih, ali drugje v dobaviteljski mreži. 

Inšpektorji NIJZ in inšpektorata za varno hrano, veterinarstvo, in varstvo rastlin so izvedli preiskavo vzorcev obolelih. Prva dva preiskana vzorca kažeta na okužbo z norovirusom. Ker se norovirus prenaša tudi s stikom med ljudmi, na NIJZ pričakujejo, da bo število okuženih še naraslo.