Pomanjkanje družinskih zdravnikov

»Šefi naj si etični pogon nekam vtaknejo!«

Žiga Kariž
28. 10. 2021, 18.30
Deli članek:

Zaposleni v ZD Ljubljana, ki delajo na robu zmogljivosti, so namesto rešitev prejeli pismo nadrejenih, v katerem jim ti kot pomoč ponujajo pogovor.

Dolenjski list
Zdravstveni dom

Pred nekaj tedni smo v našem časniku pisali o stiskah zaposlenih v ZD Ljubljana, kjer se zaradi kadrovske stiske soočajo z nemogočimi pogoji dela. Zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov in zdravnic je v Ljubljani kar 6700 ljudi brez osebnega zdravnika, pri iskanju novega pa so ljudje prepuščeni sami sebi. Nekaterim uspe drugim ne.

Kje je najhuje?

Kot smo uspeli izvedeti, naj bi bilo največ težav v enoti ZD Ljubljana – Šiška. »Že dve leti se razmere zgolj slabšajo in vodstvo ne stori nič, da bi se stvari izboljšale. Ko sem prejemal koronske dodatke, sem sebi in družini še nekako lahko opravičil, da delam v takih pogojih, zdaj ko so se plače spet znižale, obseg dela pa še povečal, pa razmišljam le še o menjavi službe,« nam je potarnal eden od zaposlenih v omenjeni enoti. Izvedeli smo, da sta od našega zadnjega zapisa iz ZD Ljubljana odšla še dva zdravnika.

sta
Vodstvo ZD Ljubljana vabi zaposlene k pogovoru.

Namesto pomoči topla beseda

»Tako se ne da več delati,« se je jezil naš sogovornik in nam povedal, da so, po tem ko smo v našem časniku objavili članek o neznosnih razmerah, v katerih se poleg preobilice dela srečujejo še z verbalnimi in celo fizičnimi napadi, namesto rešitev prejeli dopis, v katerem jim vodstvo predlaga, naj v primeru napadov sami vlagajo kazenske ovadbe, v primeru stisk pa jim ponujajo pogovor. »V vodstvu se zavedamo, da nekateri zaposleni tovrstnih naporov in pritiskov enostavno ne zmorejo in se odločijo poklicno pot nadaljevati drugje. Marsikaj ni v naši moči, da bi izboljšali, rešili. Vedno pa obstaja možnost, da se o težavah pogovorimo in skušamo najti rešitve, ki so uresničljive in ki lahko izboljšajo položaj tistega, ki se je znašel v stiski,« je vodstvo ZD Ljubljana zapisalo v pismu zaposlenim. »Šefi naj si etični pogon nekam vtaknejo,« je zapis ostro pokomentiral naš sogovornik in dodal: »Zanima me, kaj si o tem misli župan Zoran Janković. Ne nazadnje je Mestna občina Ljubljana ustanoviteljica ZD Ljubljana.«

»Že dve leti se razmere zgolj slabšajo in vodstvo ne stori nič, da bi se stvari izboljšale.", zaposleni v ZD Ljubljana

Rešitev so koncesionarji

Predstavnike ustanoviteljev smo zato prosili za komentar. V odgovoru so poudarili, da kadrovska stiska na področju družinske medicine ni omejena le na Ljubljano in da je po podatkih ZZZS v Ljubljani še nekaj ambulant družinske medicine s koncesijo, kjer je opredeljevanje možno, in da ni smiselno ločevati izbire znotraj ZD Ljubljana in v javni mreži koncesionarjev. V ZD Ljubljana primanjkljaj zdravnikov nadomeščajo tako, da zaposlijo vse, ki imajo pogoje, da lahko izvajajo zdravstvene storitve in so na trgu dela, zdravnike vabijo tudi iz tujine. Dodali so še, da se z razpisi za območje Ljubljane trenutno išče 15 zdravnikov oziroma zdravnic družinske medicine, a da zanimanja ni. Proti koncu leta 2020 so v ZD Ljubljana zaposlili 2 nova specialista družinske medicine, v letu 2021 tri. »Smo v procesu zaposlitve 10 zdravnikov iz tretjih držav, vendar so ti postopki dolgotrajni in v velikem deležu neodvisni od ZD Ljubljana,« so še sporočili iz MOL.

Vanesa Jaušovec
Tako medicinske sestre kot zdravniki odhajajo, novih ni.

Rešitev na ravni države

»Vsi pacienti, ki potrebujejo stik z zdravstvenimi delavci v ZD Ljubljana v primeru storitev, ki zahtevajo zdravljenje, so tudi oskrbljeni, ne glede na to, da nimajo osebnega zdravnika v ZD Ljubljana. V tem primeru se pacienti lahko obrnejo na enoto ZD Ljubljana, kjer so imeli nazadnje izbranega zdravnika, in sicer na sprejemno ambulanto,« sporočajo tistim 6700 zavarovancem, ki so ostali brez osebnega zdravnika, ob tem pa poudarjajo, da je ključ do rešitve v rokah tistih, ki urejaj stvari na ravni države, predvsem na ministrstvu za zdravje. Morda bi moral minister Poklukar, tako kot je to storil minister Hojs pred dnevi, stopiti pred javnost in sprejeti odločitev, da bi tiste, ki delajo najbolje, nagradil. A kaj ko se vsakič znova izkaže, da nagrade vse prepogosto pristanejo v napačnih žepih.