Kazen

Poljski minister: "EU ne smemo plačati niti enega zlota"

B.K./STA
28. 10. 2021, 17.22
Posodobljeno: 28. 10. 2021, 17.46
Deli članek:

Spor med Poljsko in Brusljem narašča.

Profimedia
Zbigniew Ziobro

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je danes dejal, da Poljska ne bi smela plačati kazni, ki ji jih je naložilo Sodišče Evropske unije zaradi kontroverzne reforme pravosodja in ker Varšava ni zaprla rudnika premoga Turow.

"Ne glede na to, ali gre za nezakonite kazni v zvezi s Turowom ali v primeru kazni za reformo pravosodnega sistema, Poljska ne more in ne sme plačati niti enega zlota," je novinarjem dejal Ziobro in dodal, da Poljska "ne sme podleči brezpravju".

Sodišče EU je v sredo Poljski naložilo plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov. V Varšavi so denarno kazen v sredo označili za izsiljevanje.

Konec septembra je Sodišče EU Varšavi naložilo plačilo 500.000 evrov kazni na dan, dokler ne bo spoštovala sodbe, da mora zapreti površinski rudnik lignita Turow blizu meje z Nemčijo in Češko. Poljska vlada je takrat ponovila, da rudnika ne bodo zaprli, ker bi s tem ogrozili poljski energetski sistem.