V NSi so od Vizjaka, kader SDS, zahtevali pojasnila. Minister jim je predstavil okoliščine in dejstva v zvezi z zvočnim posnetkom in hkrati zagotovil, da gre za lepljene posnetke, ki so posneti v različnih časih in različnih kontekstih.

"Poudaril je še, da je pred 14 leti veljala drugačna korporativna zakonodaja. Takrat ni bilo Slovenskega državnega holdinga ali Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, ampak je vlada v številnih primerih delovala kot skupščina," so sestanek z ministrom strnili v koalicijski stranki NSi.

Če bodo nadaljnja razkritja ali preiskave pokazale, da je posnetek pristen in da je minister Vizjak res nagovarjal k utaji davka, potem bi moral po prepričanju NSi odstopiti. "Če pa se izkaže, da posnetek ni pristen in gre za manipulacijo različnih posnetkov, pa je to po naši oceni nedopusten poskus medijske diskreditacije ministra," so sporočili iz stranke.

Vizjak je sicer v torek ob vladnem obisku obalno-kraške regije posnetek in njegovo celotno montažo označil za manipulacijo, prst pa uperil proti "smetlarski mafiji", kot se je megleno izrazil in ni konkretiziral, kaj je s tem mislil. Spomnil je, da je okoljsko ministrstvo pripravilo zakon o varstvu okolja, ki po njegovih besedah sledi načelom varovanja okolja in interesom ljudi, podpirajo pa ga tudi nevladne organizacije. "To pomeni konec velikim dobičkom te smetlarske mafije," je dejal.

V sredo je za časnik Delo napovedal še, da bo vložil ovadbe proti snemalcem in tistim, ki so posnetke uporabili.

Zgodbo bo preverila tudi policija. Kot so v sredo pojasnili za STA, bodo razpoložljive informacije celovito preverili z vidika morebitnega obstoja razlogov za sum kateregakoli kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. V primeru potrditve obstoja razlogov bo policija izvedla ukrepe za dokazovanje kaznivega dejanja in zavarovanje dokazov, so dodali.