covidni zemljevid

ECDC: Slovenija temnordeča, vse bolj rdeč tudi vzhod Evrope

S.R./STA
21. 10. 2021, 14.33
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 14.42
Deli članek:

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je znova prebarval svoj covidni zemljevid, ki kaže na epidemične razmere v posameznih državah članicah EU, vključno z Norveško in Islandijo.

ECDC
Pri ECDC zemljevid posodobijo vsak četrtek.

Slovenija ostaja v celoti označena s temno rdečo barvo, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko v boju proti covidu-19. Temnordeči smo bili že prejšnji teden, vse bolj rdeč pa postaja celoten vzhodni del EU.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Temno rdeče so poleg Slovenije v celoti obarvane še vse tri baltske države in Romunija, sicer pa so temnordeči še zahod Bolgarije, sever Grčije, vzhod Slovaške ter vzhod Hrvaške in mesto Zagreb. Avstrija, Nemčija, Finska, Irska in Belgija so medtem povsem oziroma skoraj povsem rdeče, kar pomeni nekoliko boljše epidemiološko stanje. Tudi Madžarska je skoraj povsem rdeča, z izjemo ene regije, ki je oranžna.

Položaj v Italiji, Franciji in Španiji je občutno boljši. Njihove regije so v najslabšem primeru obarvane oranžno, nekatere so tudi v zelenem območju, kar pomeni zelo dobro epidemiološko sliko. Oranžni sta tudi Portugalska in Švedska. "Semaforska" pa je Poljska, ki ima tako nekaj zelenih regij kot tudi oranžnih in rdečih.