zmanjkuje testov

Italijo ob strožjem pogoju PCT zajela epidemija bolniških staležev

G.G./STA
21. 10. 2021, 16.39
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 17.42
Deli članek:

Italijanska vlada je odločna. Nov cilj je 90-odstotna precepljenost proti covidu-19.

Reuters
Preverjanje covidnega potrdila v tovarni v bližini Perugie.

"Naš cilj je popolnoma nov začetek. Sedaj moramo storiti vse, da bomo cepili 90 odstotkov prebivalstva. Kdor pravi ne cepljenju, pravi ne življenju. Kdor se upira pogoju PCT, bo zaustavil gospodarsko okrevanje," je na Facebooku opozoril italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. V državi je doslej vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 po navedbah italijanske vlade prejelo 86 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let.

Zaloge testov kopnijo

V Italiji je v petek začel veljati pogoj PCT za vse zaposlene, tako v zasebnem kot javnem sektorju. Od takrat so v državi opravili 2,1 milijona testov na novi koronavirus, kar je v primerjavi s tednom prej 78,5 odstotka več. To že sproža skrbi, da bi lahko zaradi velikega povpraševanja po testih prišlo do njihovega pomanjkanja. Iz številnih italijanskih mest že poročajo, da so z zalogami testov na tesnem. Vodja italijanske kampanje za cepljenje Francesco Figliulo je sicer lekarne po državi pozval, naj teste opravljajo izven delovnega časa in tudi na dneve, ko so običajno zaprte, tako da bi testiranje omogočili kar največ zaposlenim.

V Italiji so sicer po uvedbi pogoja PCT zaznali povečanje zaposlenih, ki so zaradi bolezni odstotni z dela. Po podatkih, ki jih je pridobila francoska tiskovna agencija AFP je razvidno, da je bilo 15. oktobra bolnih več kot 94.100 zaposlenih, kar je 28 odstotkov več kot pred tednom dni. Ta ponedeljek je bilo na bolniški približno 192.000 zaposlenih ali 15 odstotkov več kot pred tednom dni.

Odsotnost z dela zaradi bolezni je za zaposlene v Italiji edini način, če ne želijo spoštovati pogoja PCT in se tako izogniti, da jih brez nadomestila plače začasno odstavijo z delovnega mesta.