Virusne okužbe dihal med otroki in mladostniki, ki jih spremljajo povišana telesna temperatura, kašelj, nahod, plitko in oteženo dihanje, driska in bruhanje, so v polnem razmahu že od avgusta in se še stopnjujejo. Najpogosteje gre za tako imenovane viroze, bronhiolitis, pa tudi za virusne pljučnice.

Vse več sprejemov v bolnišnice

Zdravniki potrjujejo, da gre predvsem za respiratorne sincicijske viruse (RSV), ki so bili doslej značilni za december in januar. Ker so zapleti vse pogostejši, imajo tudi na otroških oddelkih obeh primorskih regionalnih bolnišnic vsak dan več sprejemov majhnih bolnih otrok zaradi posledic okužb z RSV.

Prvič doslej v avgustu

Kaj je vzrok, da so te zimske virusne okužbe izbruhnile že avgusta, pediater Matjaž Štefan, vodja otroško-šolskega dispanzerja v koprskem zdravstvenem domu, in Irena Cetin Lovšin, pediatrinja v izolski bolnišnici (SBI), ne vesta. Prepričana pa sta, da je to vprašanje za resno epidemiološko analizo.

Dodajata, da so k tolikšnemu izbruhu viroz vseh vrst prispevali po maju spet dovoljeni in zato okrepljeni stiki ter druženja ljudi. »Tako je letošnji avgust res posebnost v primerjavi s preteklimi leti,« pravi Cetin Lovšinova. Matjaž Štefan dodaja: »Ob vnovičnem druženju je večina tudi manj pazljiva že iz lažnega občutka varnosti, ker so mnogi cepljeni ali so novi koronavirus preboleli. Pozabljajo, da tudi cepljeni lahko prenašajo virus, četudi ne zbolijo.«

Vse bolne zdravijo, a so nujni ukrepi za varnost

Vsi bolni otroci so obravnavani, zatrjujeta sogovornika, in to kljub temu, da so pri otrocih simptomi skoraj enaki tako pri virusih RSV kot pri novem koronavirusu.

Se pa morajo starši za pregled bolnega otroka pri izbranem pediatru najprej naročiti po telefonu. Stik z vsemi ambulantami in ureditev datuma za pregled sta možna tudi po elektronski pošti. »Vemo, da je priklicati ambulanto pogosto težko, saj so telefonske linije oblegane,« priznava vodja otroško-šolskega dispanzerja v koprskem ZD. »Nazaj poskuša sestra, zadolžena za sprejemanje in odgovarjanje na klice, priklicati vse, a so linije preobremenjene zaradi razmaha okužb in tudi, ker starši kličejo za dodatne nasvete.«

Kadar gre za sum na covid-19, opravijo najprej še testiranje. V koprskem ZD je za tak primer za pregled in testiranje namenjen poseben zabojnik pred dispanzerjem, ki ga lahko nato tudi temeljito prezračijo. V SBI ob sumu na okužbo s covidom opravijo hitri test in nato pošljejo bris še na PCR-testiranje v mikrobiološki laboratorij v Kopru. »Dokler ni izvida, ravnamo skrajno previdno in improviziramo, a nikogar, ki potrebuje pomoč, ne odslovimo,« pravi Irena Cetin Lovšin. Da nikogar ne odslovijo niti v koprskem ZD, zagotavlja Matjaž Štefan.

Ne k dojenčkom

Pediater Matjaž Štefan svetuje staršem novorojenčkov in dojenčkov do enega leta starosti, naj omejijo stike z ljudmi, ki so lahko prenašalci vseh vrst RSV (respiratornih sincicijskih virusov). Ti pri novorojencih in nekajmesečnih dojenčkih lahko povzročijo hude zaplete, zlasti težave z dihanjem in pljučnico. Zaradi takih zapletov se polnijo pediatrični oddelki bolnišnic, kjer jim nudijo priklop na kisik, včasih celo na respirator. »Ker se RSV hitro prenašajo, naj bi tudi starejši otroci v družini, ki obiskujejo vrtec, ostali v domačem varstvu,« poudarja Štefan.