Nova24TV, strankarska televizija SDS, je bila pred šestimi leti ustanovljena tudi z denarjem, ki je po poznejših ugotovitvah kriminalistov izviral iz kaznivih dejanj organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov. Pri tej operaciji so sodelovali ljudje iz mednarodne mreže, v kateri je imel eno ključnih vlog Rok Snežič, prijatelj in svetovalec prvaka SDS Janeza Janše. Iz istega vira si je dve leti pozneje 450.000 evrov izposodila tudi stranka, ki je pogodbo o posojilu podpisala z Dijano Đuđić, Snežičevo tesno sodelavko iz Bosne in Hercegovine.

To razkrivajo dokumenti, ki smo jih pridobili in analizirali v zadnjih tednih. Njihovo verodostojnost nam je potrdilo več neodvisnih virov. Listine in druga dokumentacija ponujajo natančen vpogled v dogajanje leta 2015, ko je nastajala Nova24TV, denar zanjo pa so prispevali številni člani in podporniki SDS. Med njimi je bila tudi Klavdija Snežič, soproga Roka Snežiča, ki je ob ustanovitvi postala celo največja posamična lastnica Nova24TV.

Zdaj je jasno, od kod je takrat za to prejela denar. Iz dokumentov je namreč razvidno, da je delnice Nova24TV kupila z gotovino, ki ji jo je tik pred tem izročil Dražen Kuča. Gre za manj znanega podjetnika s Ptuja, danes enega od osumljencev v mednarodni preiskavi, ki jo v Sloveniji vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kot smo v seriji člankov razkrivali na Necenzurirano.si, so pod drobnogledom kriminalistov transakcije mreže, ki je prek bančnih računov v BiH, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in Madžarskem od leta 2016 obrnila najmanj 22 milijonov evrov denarja.

nova24tv, rok-snežič
Necenzurirano
Iz izjave za vpis delnic družbe NovaTV24.si je razvidno, da je Klavdija Snežič denar nakazala s svojega računa v Avstriji.

Posojilo v gotovini za delnice Nova24TV

Kako je torej denar iz te mreže končal v delnicah Nova24TV? Dokumenti razkrivajo, da sta v ponedeljek, 23. novembra 2015, malo pred enajsto uro v notarsko pisarno Ksenije Košar Bratuša v Mariboru vstopili dve osebi: Dražen Kuča in Klavdija Snežič. Takrat je njen soprog Rok Snežič še prestajal alternativno kazen tako imenovanega vikend zapora na Dobu, kjer je nekaj časa sobival skupaj z Janšo. Spletla sta prijateljski odnos. Snežič je Janšo po medijih opisoval kot »odličnega sogovornika, pametnega in umirjenega«. Prvak SDS pa je razlagal, da »bi slovenski dacarji naredili veliko uslugo proračunu in davkoplačevalcem, če bi ga angažirali kot svetovalca proti davčnim utajam«.

Kuča in Snežičeva sta notarki predložila posojilno pogodbo, iz katere izhaja, da je Kuča tik pred prihodom v njeno pisarno Snežičevi izročil 100.000 evrov v gotovini. »Denar bo namenjen nakupu delnic nove medijske hiše,« sta zaupala notarki. To je bilo ravno v dneh, ko je že deloval spletni portal Nova24TV, v SDS pa so se pripravljali še na zagon istoimenske televizije. Potrebovali so le dovolj kapitala, za pomoč pa so se obrnili na vidne člane stranke in simpatizerje, ki bi v zameno dobili delnice medijske hiše.

Notarka ju je opozorila, da gre za nenavaden posel – zlasti zato, ker je Snežičeva posojilo prejela v gotovini. Od obeh je zahtevala dokazilo o izvoru denarja. Kuča ji je nato predložil potrdilo o dvigu denarja in pod kazensko odgovornostjo zagotovil, da ne gre za pranje denarja. Snežičeva pa se je branila, da »pri bančnih institucijah v tako kratkem času nisem uspela pridobiti posojila v takšni višini in pod takšnimi pogoji«. Kljub opozorilu in predlogu notarke, naj se posojilo raje izvede z nakazili na bančne račune, sta oba vztrajala pri sklenitvi posla.

nova24tv, rok-snežič
Necenzurirano
V posojilni pogodbi, ki sta jo overila pri notarki, sta zapisala, da je Dražen Kuča izročil Klavdiji Snežič denar v gotovini

Delo za odgovorne organe
Ali je mariborska notarka o nenavadnih okoliščinah posla obvestila urad za preprečevanje pranja denarja ali katere druge državne organe, ni znano. Danes pa je jasno, da je šlo za denar, ki je izviral iz mednarodne mreže za pranje denarja.

Delnice plačala z nakazilom iz Avstrije

Takoj po tem, ko je bilo obiska pri notarki konec, se je Snežičeva odpravila v bližnjo poslovalnico Pošte Slovenije, kjer je podpisala izjavo za vpis novih delnic NovaTV24.si. Čeprav naj bi tistega dne od Kuče v gotovini prejela 100.000 evrov, kar je natanko toliko, kot jo je stal nakup delnic, se je pisno zavezala, da bo denar nakazala najpozneje v nekaj dneh, in to s svojega bančnega računa v Avstriji.

Pri isti banki, Unicredit Bank Austria, so imeli račune odprte tudi bosanski državljani, ki so imeli v mreži vlogo slamnatih oseb. Prek teh računov so v treh letih prenakazali več milijonov evrov. Ali je mariborska notarka o nenavadnih okoliščinah posla takrat obvestila urad za preprečevanje pranja denarja ali katere druge državne organe, ni znano. Danes pa je jasno, da je šlo za denar, ki je izviral iz mednarodne mreže za pranje denarja.

Kakšno vlogo je imel v njej Kuča? Kot razkrivajo dokumenti, je bil lastnik enega od podjetij, Elektro - Ka, ki so prek te mreže obrnila največ denarja. Vpleteni naj bi namreč zakonitost visokih nakazil poskušali utemeljiti s plačevanjem storitev elektroinštalacijskih del in montaže, ki naj bi jih na gradbiščih v tujini opravljalo več slovenskih podjetij. Toda kot so ugotovili preiskovalci, je šlo v resnici za fiktivne račune in dvojno zaračunavanje že opravljenih storitev. Glavni namen teh nakazil, ki so znašala tudi po več sto tisoč evrov, je bilo neobdavčeno izplačilo denarja iz podjetij.

Kaj je razkrila finančna preiskava

Da bo Dražen Kuča sodeloval z mrežo, je bilo jasno že konec leta 2014. Takrat je bilo na Slovaškem ustanovljeno podjetje Eleka a.s. (kratice imena Elektro - Ka, op. p.), ki ga uradno obvladujejo slovaški državljani. Prek njegovega bančnega računa so se kmalu zatem začele pretakati velike vsote denarja.

Samo v obdobju od novembra 2016 do oktobra 2017 mu je slovensko podjetje Elektro - Ka s svojega računa v Avstriji nakazalo kar 1,35 milijona evrov. Slovaško podjetje je manjši del denarja zadržalo, večino pa še v istem dnevu nakazalo naprej Dijani Đuđić in drugim državljankam BiH. Te so nato denar v celoti dvigovale v eni od poslovalnic čez mejo v Avstriji. Kot so ugotovili preiskovalci, je bil Snežič v času dvigov v stiku s Kučo.

Nakazila na relaciji Avstrija–Slovaška je jeseni 2017 zaznal tudi slovenski urad za preprečevanje pranja denarja, pozneje pa tudi finančna uprava (Furs). Tam so uvedli finančno preiskavo in ugotovili, da je družba Elektro - Ka takrat za nemškega naročnika delala na projektih na Finskem in Norveškem. Vse storitve je opravila sama s svojimi delavci. Kljub temu je podpisala še vzporedno podizvajalsko pogodbo s slovaškim podjetjem Eleka a.s. V nekaterih primerih so bila plačila na Slovaško celo višja od zneska, ki ga je prejela od nemškega naročnika. Na Fursu so preiskavo zaključili novembra 2019, a je Kuča nekaj tednov pred tem že oddal samoprijavo in poravnal skoraj 180.000 evrov davčnih obveznosti.

Snežič že prej na Slovaško popeljal Vuka

Na Slovaško je svoje poslovanje preselil tudi nekdanji župan Zavrča Miran Vuk, ki mu je na davčnem področju svetoval Snežič. To je Vuk naredil v času, ko se je znašel v središču obsežne davčne in kriminalistične preiskave. Že konec leta 2013 je bilo na Slovaškem ustanovljeno podjetje RMV Holding (pozneje preimenovano v Rohrmontage), ki je prevzemalo posle družbe RM Vuk s Ptuja. V njem je danes zaposlena Klavdija Snežič.