Nadzorni svet je z razpisom iskal novega direktorja, saj bi se sedanjemu direktorju Bojanu Veselinoviču petletni mandat iztekel konec leta. Vendar pa je Veselinovič 30. septembra predčasno odstopil zaradi neuspešnih pogajanj z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo glede financiranja javne službe STA, ki je zaustavljeno od začetka leta. Odpovedni rok se mu bo iztekel konec meseca, nadzorniki pa so odločili, da bo nekdanji direktor RTV Slovenija Igor Kadunc vodenje družbe prevzel sprva kot v. d. direktorja, 1. januarja 2022 pa nastopil poln mandat.

Odločitev je bila sprejeta z večino glasov nadzornikov, je za STA povedalpredsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj.

Terčelj je ob tem ocenil še, da bo novi direktor prišel na to mesto s svežimi močmi in bo lahko nadaljeval pogovore z vlado, za katere pa upa, da bodo konstruktivni.

Predstavniki zaposlenih na STA so v izjavi po seji zapisali, da upajo na tvorno sodelovanje z novim direktorjem, od katerega v prvi vrsti pričakujejo ureditev finančnih razmer agencije in hkrati zagotavljanje uredniške avtonomije ob ohranjanju zaposlenosti.

"Enako pričakujemo tudi od predstavnika lastnika STA, torej vlade Republike Slovenije," so dodali. Zaznali so namreč, da so bili z vladne strani izraženi pomisleki do bodočega direktorja, kljub temu pa pričakujejo, "da to ne bo izgovor za nadaljnje finančno izčrpavanje agencije in iskanje izgovorov za nespoštovanje dveh zakonov in tudi vladne uredbe".

Kadunc je že po vloženi kandidaturi na družbenih omrežjih zapisal, da se je prijavil zato, ker je (pravilno) ocenil, da se ne bo prijavil noben izkušen manager, ker je usoda STA zelo negotova in ker zakon ter razpis zahtevata izjemne pogoje, to je 10 let delovnih izkušenj v ali z mediji, od tega vsaj pet let vodstvenih izkušenj. "Prijavil sem se, ker je celo direktor Ukoma (Uroš Urbanija op. a.), če sem ga prav razumel, povedal, da tudi vladna stran nima kandidata," je dodal.

STA si po njegovih besedah zasluži direktorja, ki se bo spopadel z vsemi izzivi, ki so po finančnem izčrpavanju pred njo. "Verjamem, da jim bomo s kolektivom, ki je podelil novemu odgovornemu uredniku 98,5-odstotno podporo, kos," je zapisal. Po njegovih besedah se nima nihče pravice igrati s tako pomembno medijsko ustanovo, zato misli, da morajo vsi, ki ji lahko kakorkoli pomagajo, to tudi storiti.

Kadunc je sicer nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. Največji javni medijski zavod je vodil v letih 2017 - 2021. Bil pa je tudi pomočnik direktorja od 1996 do 2001. Kot piše v njegovem blogu, je bil v svoji preteklosti med drugim direktor banke, papirnice, hotela, Filmskega sklada in celo materinskega doma, pa tudi predavatelj s področja bančništva, financ, podjetništva, vodenja, kontrolinga ...