Sodbe "ni mogoče izvršiti"

Vlada nadaljuje sago z evropskima delegiranima tožilcema

S.R./STA
7. 10. 2021, 16.36
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 16.46
Deli članek:

Upravno sodišče je odločilo, vlada pa tudi. Saga z (ne)imenovanjem evropskih delegiranih tožicev se pričakovano nadaljuje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, se je upravno sodišče v ponedeljek odločilo za odpravo majskega sklepa vlade o razveljavitvi postopka imenovanja delegiranih tožilcev. S tem je pritrdilo tožbi nesojenih delegiranih tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja. Kot so pojasnili, so tožbi ugodili"zaradi absolutne bistvene kršitve pravil postopka." Upravno sodišče je zadevo vladi vrnilo v ponoven postopek. Na vrhovnem državnem tožilstvu so po odločitvi med drugim izrazili pričakovanje, da se bo vlada končno seznanila s predlogom za njuno imenovanje in ga tudi posredovala Evropskemu javnemu tožilstvu (EPPO).

Vlada tega pričakovano ne bo storila, ugotovila je namreč, da izreka sodbe ni mogoče izvršiti, saj je bil postopek, ki naj bi ga ponovila, končan z objavo novega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev v uradnem listu 9. julija, so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

"Po lastnih navedbah sta se tudi tožeči stranki prijavili na nov razpis, zato očitno tudi sami štejeta, da je postopek, ki je sledil prvemu javnemu razpisu, končan," so sporočili.

Nov poziv

S ciljem hitre in uspešne izvedbe postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev zato vlada ministrstvu za pravosodje nalaga, da v primeru neuspešnega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, objavljenega 9. julija v uradnem listu, objavi nov javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Vlada bo vložila predlog za dopustitev revizije v delu, ki se nanaša na presojo sodišča, da izpodbijani sklep vlade pomeni upravni akt, so še sporočili.

Vlada je postopek imenovanja Frank Elerjeve in Oštirja na položaj evropskih delegiranih tožilcev maja razveljavila z utemeljitvijo, da Državno-tožilski svet (DTS) ni dal na razpolago vsaj treh kandidatov za eno razpisano mesto, torej skupaj šest, ampak je vladi v potrditev predlagal samo omenjena dva.