Stanje epidemije

Poklukar: “Vsak dan mislim na Katjo, a hkrati tudi na 4910 ljudi, ki so do danes izgubili boj s covidom”

B.K./S.R.
7. 10. 2021, 16.03
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 17.20
Deli članek:

Minister za zdravje je danes razkril prognozo napredovanja epidemije v Sloveniji.

STA
Janez Poklukar

Zdravstveni minister Janez Poklukar je današnjo novinarsko konferenco začel z vzpodbudnimi podatki. “Stanje v bolnišnicah je stabilno, izzivi so na področju intenzivne nege, a to je pričakovano,” je dejal. Trenutno imamo v državi aktivnih 13 covidnih bolnišnic, želja pa je, da covidne oddelke zapiramo takoj, ko bodo potrebe po hospitalizaciji covidnih bolnikov upadle, in tako sprostimo mesta za ostale bolnike.

Izkušnja drugega vala nas uči, da je potrebno paziti na reprodukcijsko število. Kadar je to pod 1, epidemija upada, če je nad 1 pa raste. Gre namreč za število, ki opiše, koliko ljudi okuži vsak okuženi s covidom-19.

Lani smo družbeno življenje začeli omejevati pri reprodukcijskem številu 2,1. To je bilo prepozno, saj smo si na intenzivnih oddelkih opomogli šele na začetku letošnjega februarja. Konec epidemije je vlada razglasila 15. julija ob reprodukcijskem številu 0,55, je povedal minister.

Ob upoštevanju pogoja PCT in ostalih ukrepov si lahko letos obetamo bolj odprto jesen, je dejal minister. “V kolikor nadaljujemo s trendom, kot je zdaj, pri reprodukcijskem številu 1, smo v bolnišnicah že dosegli vrh. V kolikor se bo reprodukcijsko število povišalo za 20 odstotkov, nas čaka še dodaten vrh, a število hospitaliziranih pacientov ne bo preseglo 450. Večji izziv predstavlja “r” povečan za 30 odstotkov. Pri reprodukcijskem številu 1,3 bomo na oddelkih intenzivne terapije hospitalizirali od 150 do 160 bolnikov, bolnišnice pa bodo morale vse kadre usmeriti v zdravljenje bolnikov s covidom. V primeru reprodukcijskega števila 1,4 pa presežemo 220 bolnikov na intenzivni negi, kar pomeni, da bo zdravstvo potisnjeno na rob svojih zmogljivosti.”

Ob tem je Poklukar še opozoril na posledice neupoštevanja pogoja PCT (oziroma CPT, kot ga sam imenuje): “Razlika med izvajanejem in neizvajanjem CPT bi se izrazila v smrti več kot 1000 prebivalcev Slovenije.”

Te številke so abstraktne, “a le dotedaj, ko umre nekdo, ki ga imamo radi,” je opozoril minister, ki je prepričan, da nas ukrepi peljejo v pravo smer, “kjer covid obvladujemo in imamo odprto družbo. Zato jih moramo izvajati dosledno.”

Ne bo kandidiral na volitvah

Ministra Poklukarja pa po lastnih besedah obremenjuje predvsem to, kako naj kot javna oseba prispeva k čim večji enotnosti družbe. “Zato sem se pred časom odločil, da na parlamentarnih volitvah ne nameravam sodelovati. Zadnje kar zdravstvo in Slovenija v tem trenutku potrebujeta, je politizacija,” je prepričan Poklukar.

Ob tem je nagovoril tudi tiste, ki zavračajo cepljenje: “Res je, cepiva imajo stranske učinke. Res je, niti cepljenje nas ne zaščiti 100-odstotno. Tudi sam vsak dan mislim na Katjo [dekle, ki je umrlo za posledicami cepljenja], a hkrati mislim tudi na 4910 ljudi, ki so do danes izgubili boj s covidom. Mislim na 114 ljudi, ki se danes borijo za življenje, mislim na kolege zdravnike in cenjene zdravstvene delavce,” je še dejal minister.

“Naše znanje je najmočnejše orodje proti virusu. Znanstveniki pa so razvili rešitev proti virusu, ki je povzročil na milijone smrtnih žrtev po svetu. Enotni so si, da je cepivo edina zaščita proti virusu. Zato vas prosim, izkoristite vašo pravico, da se pri osebnem zdravniku pozanimate o vseh stvareh, ki vas skrbijo pri cepivih. Prosim vas, da se opolnomočite z znanjem, premagate strah in se cepite, in omogočite, da kot družba ostanemo varni,” je pozval minister.

Poklukar je sicer še pojasnil, da smo z uvedbo pogoja PCT epidemijo sicer zaenkrat omejili, v kolikor pa bi se ta znova razmahnila, pa bodo sledili stroki, ki v prvih korakih priporoča predvsem pogostejše izvajanje testiranj. Po njegovih navedbah bo pri tehtanju o morebitnih novih ukrepih sicer ključen delež covidnih bolnikov na enotah za intentivno nego.