Anketa

Gostinstvo in preverjanje pogoja PCT: »Bojimo se za preživetje«

Ines Baler, Vestnik
7. 10. 2021, 15.18
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 15.23
Deli članek:

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je med gostinci opravila anketo o vplivu uvedbe pogoja PCT na njihovo delo.

A. G.
Od uvedbe pogoja PCT je promet upadel 92 odstotkom vprašanih gostincev.

Izsledki so pokazali, da je od uvedbe pogoja PCT promet upadel 92 odstotkom vprašanih gostincev. Od tega jih je 46 odstotkov navedlo, da je upad od 30- do 50-odstoten, slabih 40 odstotkov jih opaža od 10- do 30-odstoten upad, 15 odstotkov pa celo več kot 50-odstotnega. Anketa, v kateri je sodelovalo 272 gostincev iz vse Slovenije, je bila izvedena med 27. in 29. septembrom, v njej pa je 39 odstotkov sodelujočih še odgovorilo, da bodo primorani odpuščati zaposlene. Dvanajst odstotkov jih je dejalo, da bodo lokal zaprli, 49 odstotkov vprašanih pa ne bo odpuščalo. Med tistimi, ki bodo krčili kader, jih več kot polovica ocenjuje, da bo treba odpustiti do 25 odstotkov zaposlenih, tretjina od 25 do 50 odstotkov, 13 odstotkov pa več kot polovico zaposlenih. Predsednik omenjene sekcije Blaž Cvar je ugotovitve ankete označil za skrb vzbujajoče. »Pogoj PCT jih ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev in celo razmišljajo o zapiranju svojih lokalov. Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,« poudarja. Jožica Gergorec, sekretarka Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, se strinja, da so taki rezultati skrb vzbujajoči, in dodaja, da ima pogoj PCT negativen vpliv tudi na poslovanje gostincev, ki so člani soboške območne zbornice. »Tako podpiramo prizadevanja sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, da vlada odpravi pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,« pove. 


Promet rešujejo praznovanja

Hladnejše vreme goste gostinskih lokalov podi v notranje prostore, gostinci pa morajo pri njih še naprej preverjati izpolnjevanje pogoja PCT. Sodeč po anketi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije jih pogoj v celoti preverja 63 odstotkov, 32 delno, pet odstotkov pa pogoja pri gostih ne preverja. 

Kakšen pa je vpliv omenjenega pogoja na gostinstvo v Pomurju? Jolanda Kosi, ki v Puconcih vodi gostilno Kuhar-Kosi, pravi, da je promet pri njih primerljiv z meseci po ponovnem odprtju. Nikakor pa ni enak, kot je bil pred epidemijo, saj se je, kot pravi, veliko ljudi odvadilo obiskovanja gostinskih lokalov. »Pri nas smo imeli v zadnjem obdobju kar nekaj sobotnih in nedeljskih družabnih dogodkov, abrahamov, krstov, in to je pripomoglo k boljši sliki. Navaditi se je treba na to, da je en dan malo manj prometa, drugi dan malo več. V primerjavi s časom pred epidemijo je tudi malic nekoliko manj. Ker pa smo bili sedem mesecev zaprti, smo nekatere goste izgubili,« pove sogovornica. Inšpekcijskega nadzora glede izpolnjevanja pogoja PCT njihova gostilna v tem času ni bila deležna, so jih pa inšpektorji obiskali prvi dan, ko so se gostinski lokali odprli. »Dve uri smo imeli odprto in so prišli preverjat razdalje med mizami in podobno. Še isti dan sem klicala in poizvedovala, koliko časa mi še manjka do upokojitve, tako sem bila razočarana. Po sedmih mesecih odpreš gostilno in takoj dobiš obisk inšpektorja,« opiše. Jolandi Kosi odpuščati ne bo treba, zaposleno ima še eno natakarico. Poudari, da ne nasprotuje pogoju PCT, a če želimo neki red, bi to moralo veljati povsod. »Jaz sem živela še v Jugoslaviji in takrat smo se držali nekih načel in reda, danes pa so najsrečnejši tisti, ki lahko nekoga izigrajo. Pokažejo lažni PCT in se iz tega smejijo. Tisti, ki pogoj imajo, ga samozavestno pokažejo, drugi pa pač gredo mimo.«