Virus se širi prehitro

Slovenija po novem visokorizična država, v Nemčijo samo pod strožjimi pogoji

S.R./STA
25. 9. 2021, 14.24
Posodobljeno: 25. 9. 2021, 15.04
Deli članek:

Slovenci, ki bodo od nedelje naprej potovali v Nemčijo, bodo morali izpolnjevati pogoj PCT, ob tem pa izpolniti še poseben spletni obrazec, pri čemer velja tudi obvezna karantena, ki jo je sicer možno predčasno prekiniti.

Profimedia
Nemčija je v petek zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa Slovenijo uvrstila na seznam visokorizičnih območij.

Kot smo že poročali, je Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC)v četrtek na posodobljenem covidnem zemljevidu v temnordečo skupino najbolj tveganih območij uvrstil celotno Slovenijo. Slovenija je zaradi slabih epidemičnih razmer tako postala edina država v Evropski uniji, ki je v celoti obarvana temnordeče. Zaradi hitrega širjenja nas je na seznam visokorizičnih območij zdaj uvrstila tudi Nemčija.

Za potnike z visokorizičnih območij načeloma velja še desetdnevna karantena, ki jo je mogoče prekiniti ob predložitvi dokazila o prebolelosti ali cepljenju, ki se ga naloži na spletni portal. V primeru negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom jo je mogoče prekiniti najprej po petem dnevu karantene. Kdor potrdilo o cepljenju ali prebolelosti na portal naloži pred prihodom v Nemčijo, mu ni treba v karanteno.

Obvezen spletni obrazec

Za vstop v Nemčijo od 1. avgusta za vse, ki so starejši od 12 let, velja splošna obvezna predložitev dokazila o prebolelosti ali cepljenju proti covidu-19 ali negativnem testu. Potniki, ki so bili v zadnjih 10 dneh na visokorizičnem območju, morajo pred prihodom v Nemčijo izpolniti tudi spletni obrazec, ki je dostopen na tem spletišču.

Nemčija je sicer Slovenijo s seznama visokorizičnih območij umaknila junija, ko so se epidemiološke razmere v naši državi izboljšale. Zaradi porasta števila okužb v zadnjih tednih so Slovenijo znova uvrstili na seznam visokorizičnih območij. Tam sta po novem med drugim še Etiopija in Burundi. Posodobljen seznam bo stopil v veljavo v nedeljo. Nemški inštitut Robert Koch sicer še svari potnike, da se pred potovanjem pozanimajo o seznamu držav, saj se ta lahko hitro spremeni.