Porazno

Objavljen nov evropski zemljevid, Slovenija edina temnordeča in najslabša v EU

S.R.
23. 9. 2021, 12.50
Posodobljeno: 23. 9. 2021, 13.26
Deli članek:

Slovenija ni samo edina temnordeča država, je razen dveh prestolnic tudi edino temnordeče območje v Evropski uniji.

ECDC
Takšne so razmere po Evropi.

Podatki zadnjih dni sicer kažejo, da se epidemija sars-cov-2 tudi v Sloveniji nekoliko umirja, kar se še nekaj časa ne bo poznalo v zasedenosti slovenskih bolnišnic. To se prav tako ne pozna na zadnjem evropskem zemljevidu, ki kaže epidemiološke razmere v posameznih državah članicah EU in ki ga stroka pri Evropskem centru za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) vestno posodablja vsak četrtek.

Če je bila še prejšnji teden s temnordečo barvo, ki ponazarja najslabše stanje, obarvana samo zahodna polovica Slovenije, je danes temnordeča celotna država. Še več, Slovenija je edina temnordeča država v Evropski uniji. Prejšnji teden so bile v tem rangu sicer še tri območja, ne države, in sicer skrajni jugovzhod Francije, severna polovica Irske in del Norveške. Tudi ta območja so zdaj znova "zgolj" rdeča. Temnordeči sta sicer tudi belgijska prestolnica Bruselj in norveški Oslo, a tega na zemljevidu skoraj ni zaznati.

Večji del Evropske unije krasi oranžna barva, rdeči pa so poleg posameznih manjših regij še polovica Španije, jugovzhodni del Francije, večji del Nemčije in Avstrije, Irska, Hrvaška, vse tri baltske države, vzhodni del Slovaške, Bolgarija, Romunija in Grčija ter Sardinija in južni del Italije. Razmere so najbolj ugodne na Danskem, Češkem, Madžarskem in severozahodu Italije, ob njih pa se zeleno svetijo še Alandski otoki na skrajnem jugozahodu Finske, Asturija na severozahodu Španije in italijanska dežela Molize. 

S temno rdečo barvo so na zemljevidu sicer označena območja, kjer 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 14-dnevna pojavnost za celotno Slovenijo v sredo znašala 648. ECDC sicer pri pripravi zemljevida uporablja podatke, ki mu jih države pošljejo do torka opolnoči, poroča STA.