Povolilno sodelovanje

Opozicijske stranke soglasne, a vsebine še ne razkrivajo

S.R./STA
25. 9. 2021, 12.23
Posodobljeno: 25. 9. 2021, 14.43
Deli članek:

Opozicijske stranke bodo sporazum o povolilnem sodelovanju predvidoma podpisale prihodnji teden.

STA
Vsebine besedila sporazuma še niso javno predstavili.

Predsedniki opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB so v torek parafirali besedilo sporazuma o povolilnem sodelovanju, še isti dan pa je sporazum potrdil svet SAB. Sporazum je osredotočen na tri točke, ki jih je predlagal prvak LMŠ Marjan Šarec: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. Vsebina samega sporazuma, h kateremu je pozval Šarec, sicer zaenkrat ostaja neznanka, a je predsednica SD Tanja Fajon zatem napovedala, da bodo te točke še dopolnjevali, načeloma pa so se v opoziciji strinjali, da bodo delali na skupnem dokumentu za dogovor o povolilnem sodelovanju..

Sta se pa s sporazumom danes seznanila izvršni odbor in svet stranke LMŠ. Oba organa stranke sta sporazum pričakovano soglasno potrdila. Za podporo so se danes odločili tudi na širši klavzuri stranke SD. Po navedbah Fajonove je bila odločitev sprejeta soglasno. O programu bodo v naslednjih mesecih razpravljali s strokovnjaki, civilno družbo, sindikati in gospodarstvom. "Slovenija hoče spremembe. Da bi to dosegli, vas prosim za podporo. Zdaj je priložnost za nov začetek. Prepričana sem, da lahko SD skupaj s partnerji v opoziciji in vsemi ljudmi, ki hočete spremembe, zmagamo," je dejala.

Zdravje in zdravstveni sistem prva prioriteta

Dogovorili so se tudi, da čez dva tedna predstavijo osnutek svojega programa.

Dejala je, da si želi, da skupaj vodijo Slovenijo odgovorno v prihodnost, ki bo boljša, kot je danes, ki bo iskrena. "Samo od nas je odvisno, kakšna bo prihodnost. Ne morem sprejeti, da smo zaradi razdiralne in sovražne vlade, ki je Slovenijo pahnila v kaos, v epidemiji izgubili toliko ljudi. Mnogi so bili žrtve virusa, mnogi pa nedopustnih čakalnih dob, prepozno postavljenih diagnoz in izčrpanosti zdravstvenega osebja," je dejala.

Poudarila je, da se to ne sme ponoviti. Zato bosta zdravje in javni zdravstveni sistem njena prva prioriteta, vse dokler ne bodo vsi prebivalci deležni dostopnega in kakovostnega zdravljenja. Zdravstvu je treba nameniti več denarja, ga bolje organizirati in bolje plačati medicinske sestre. Dovolj je sedenja zdravnikov na dveh stolih, je dejala.

Ni hitrih, čudežnih sprememb

Vsebino sporazuma bodo vodje LMŠ, SD, Levica in SAB predstavili v torek na skupni novinarski konferenci, ki bo sledila podpisu sporazuma.

Tehnološki napredek narekuje tudi gospodarske spremembe. Po njenih besedah ima Slovenija potencial za gospodarski preboj, višje plače, bolj varno delovno okolje in krajši delovni teden. Zato potrebujemo več znanja, mlade raziskovalce v gospodarstvu, vsem dostopno raziskovalno infrastrukturo, vlaganja v zelena in inovativna delovna mesta, je povedala.

Po njenih besedah potrebujemo dogovor o dostojnih in varnih pokojninah danes in v prihodnosti ter dolgotrajno oskrbo, dostopno vsem. V SD tudi želijo in so dolžni prekiniti prakso prekarnosti, oderuških najemnin in kreditne nesposobnosti. Napovedala je, da bodo uveljavili enotno pogodbo o zaposlitvi in zgradili 10.000 javnih najemnih stanovanj.

Dejala je, da ne obljublja hitrih, čudežnih sprememb, saj te ne obstajajo."Ne pristajam na raven obnašanja, ki razkraja družbeno povezanost. Ne sodim in ne zavračam vnaprej," je še povedala.

Temeljni kamen

Sporazum je danes soglasno potrdil tudi svet stranke Levica. Koordinator stranke Luka Mesec je ob tem dejal, da je "sporazum temeljni kamen za postavitev vlade, ki bo morala popeljati državo iz kaosa, v katerem smo se znašli zaradi razdiralnih, protidemokratičnih in skrajno desnih politik vlade Janeza Janše, ter odločno začrtati družbene spremembe v smeri utrjevanja demokracije, razogličenja in zelene preobrazbe ter ekonomske in socialne pravičnosti".