Kakšno krpo uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

Mare Koren
25. 9. 2021, 12.18
Deli članek:

Krpe iz mikrovlaken so postale nepogrešljiv pripomoček vsakega doma. Odlične so za brisanje prahu, razlitih tekočin, v pomoč so pri čiščenju avtomobila, stekel in še bi lahko naštevali. Ali veste, kako jih primerno vzdrževati?

Dreamstime
Poskrbite, da bo vsaka krpa služila točno določenemu namenu.

Če smo nekoč za čiščenje uporabljali bombažne krpe, ki smo jih tu in tam pripravili iz starih majic in so služile vsaka svojemu namenu, smo jih danes zamenjali s krpami iz mikrovlaken. Priznati moramo, da svojo nalogo precej dobro opravljajo, kadar gre za čiščenje prahu in suhih snovi. Nekoliko pa se zalomi, ko želimo z njimi pobrisati tekočine oziroma jih uporabimo mokre. Takrat z rezultatom nismo zmeraj zadovoljni.

Suha ima moč statike

Krpe iz mikrovlaken so zagotovo nepogrešljive pri čiščenju pohištva, saj preprosto, zgolj ob enem potegu, »poberejo« ves prah, ki se je nabral čez teden. Z njimi lahko čistite tudi občutljive predmete, kot so elektronska oprema, dragocene slike, listi lončnic, namizne svetilke in podobno. A težava se pojavi, če moramo tako mesto očistiti še z mokro krpo. Krpe iz mikrovlaken rade puščajo sledi, zato vam v tem primeru svetujemo uporabo papirnatih brisač. Prav tako jih je težko povsem ožeti. Ne uporabljajte iste krpe za čiščenje prahu in mokro čiščenje, saj bo med mokrim brisanjem za seboj puščala tudi sledi prahu.

Krpe so izdelane za svoj namen

Na trgu so danes na voljo krpe različnih tipov, vsaka je izdelana za točno določen namen. Zato ni vseeno, kateri tip izberete. Krpe za brisanje prahu so po navadi izdelane iz finih mikrovlaken in tako bolje pobirajo prah ter ga tudi zadržijo. Krpe za čiščenje tal so debelejše in imajo več funkcij, zato so pogosto tudi iz različnih materialov. Od finih, mehkih pa do grobih vlaken, ki so v pomoč pri odstranjevanju trdovratne umazanije. Ne pozabimo tudi na krpe za čiščenje kopalnice. Naloga teh je, da so vpojne in trajnostne ter iz močnih materialov, ki prenesejo tudi kemikalije; zahtevajo pa ustrezno vzdrževanje. Odsvetujemo vam, da krpe mešate med seboj in eno uporabljate za različne namene. Tako se namreč prenašajo tudi nevarne bakterije in virusi, s katerimi pa zagotovo ne želite živeti v svojem domu.

Kako očistite krpe?

Krp ne perite s preostalim perilom, temveč ločeno in posamično. Krp iz mikrovlaken ni priporočljivo prati s preostalimi tkaninami, saj se lahko vlakna med seboj poškodujejo. Pri nakupu in uporabi krp upoštevajte, za katera opravila so izdelane. bombažna krpa