Zahtevna gradnja

FOTO: V novi koči na Okrešlju sedem sob z 28 posteljami, nekaj bo tudi skupnih ležišč

S.R./STA
25. 9. 2021, 10.30
Posodobljeno: 23. 2. 2024, 09.47
Deli članek:

Stari Frichaufov dom na Okrešlju, ki je pogorel novembra 2019, bo nadomestila nova koča, ki bo predvidoma pod streho še letos.

Facebook/Frischaufov dom na Okrešlju
Gradnja nove koče na Okrešlju.

Predsednik Planinskega društva Celje-Matica Brane Povše je pojasnil, da je gradnja nove koče logistično zahtevna, zato jim je na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska s helikopterji. Ko so ti zasedeni, si pri gradnji pomagajo tako, da material naložijo na tovorno žičnico ali pa počakajo kakšen teden, da je helikopter spet na voljo.

Lani so prostovoljci vlili temeljno ploščo in nato sezidali spodnji del koče, čez zimo pa so se dela ustavila. Letos so uredili odvodnjavanje in prostor za čistilno napravo ter zabetonirali ploščo pred kočo, na kateri bodo uredili teraso. Po predračunu naj bi koča stala približno 1,2 milijona evrov.

Sedem sob

Povše meni, da bo opremljanje notranjosti dolgotrajno. V novi koči bo sicer sedem sob z 28 posteljami, nekaj bo tudi skupnih ležišč 180 x 200 cm. Uredili bodo še večnamenski skupni prostor za predavanja, predstavitve in usposabljanja. Osrednji prostor doma pa bo jedilnica v pritličju z 80 sedeži.

Za postavitev nove koče je planinsko društvo prek razpisov gospodarskega ministrstva pridobilo 500.000 evrov, del sredstev je prispevala Planinska zveza Slovenije, še vedno pa zbirajo tudi prostovoljne prispevke.

Frischaufov dom na Okrešlju je novembra 2019 do tal pogorel zaradi napake na električnem omrežju. Temeljni kamen za novega so postavili septembra lani. Dom je običajno v poletni sezoni obiskalo okrog 25.000 ljudi. Ime je dobil po raziskovalcu Kamniških Alp Johannesu Frischaufu. Prvotno kočo, ki jo je leta 1876 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, je leta 1907 odnesel plaz, nakar so leta 1908 zgradili novo ter jo leta 1991 povečali in obnovili.