Pereče teme

Doslej so ga čakali zaman, bodo od Janše danes prejeli odgovore?

S.R./STA
20. 9. 2021, 06.27
Posodobljeno: 20. 9. 2021, 06.27
Deli članek:

Slovenski premier Janez Janša bo danes odgovarjal na poslanska vprašanja.

STA
Janez Janša

Komisija za nadzor javnih financ pod vodstov Roberta Pavšiča iz stranke LMŠ je slovenskega premierja Janeza Janšo neuspešno vabila na seje, da bi jim pojasnil okoliščine svojih srečanj z znanim lobistom Božom Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem. Sejo so morali zaradi Janševe neudeležbe dvakrat prekiniti, zdaj pa pričakujejo, da bodo slovenskega premierja preizprašali na današnji redni seji državnega zbora, ko bo Janša odgovarjal na poslanska vprašanja.

Premier naj bi danes poslancem opozicije poleg s pojasnili o okoliščinah svojih stikov z lobisti in dobavitelji medicinske opreme postregle tudi z odgovori na vprašanja o posledicah bančne sanacije in pomanjkanju javnih najemnih stanovanj.

Spomnimo, v opozicijskih poslanskih skupinah LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP zaradi objavljenih fotografij premierja Janše z Dimnikom in Marčičem opozarjajo na sum na nepregledne in potencialno koruptivne lobistične stike Janše z dobavitelji opreme in drugih pripomočkov javnim zdravstvenim zavodom ter drugim proračunskim porabnikom. Po dveh prekinitvah sejekomisije za nadzor javnih financ odgovore pričakujejo danes, ko mu bosta poslanski vprašanji na to temo zastavila Pavšič in Luka Mesec (Levica).

Vprašanje predsedniku vlade bo zastavil tudi poslanec SD Marko Koprivc, in ga bo zanimala problematika pomanjkanja javnih najemnih stanovanj. Poslanec NSi Jožef Horvat pa bo Janšo spraševal o posledicah ravnanj vlade nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek pri bančni sanaciji.

Še pred poslanskimi vprašanji bodo poslanci ponovno odločali o sklepu kolegija predsednika DZ, da DZ o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja obravnava po skrajšanem postopku. Predlog so vložili v koaliciji, predvideva pa spremembo sestave svetov osnovnih in srednjih šol ter vrtcev. V delu opozicije se s skrajšanim postopkom obravnave ne strinjajo, zato so zahtevali ponovno odločanje na seji DZ.