referendum

Italijani bi lahko že prihodnje leto legalizirali konopljo

B.K./STA
19. 9. 2021, 19.12
Posodobljeno: 19. 9. 2021, 19.13
Deli članek:

O tem bodo na referendumu odločali državljani.

Profimedia
Rastlina konoplja.

V Italiji naj bi kmalu, verjetno že prihodnje leto, potekal referendum o legalizaciji pridelave in posedovanja marihuane za osebno rabo. Pobudnikom referenduma je namreč do sobote uspelo zbrati pol milijona podpisov, kolikor jih zahteva italijanska zakonodaja. To jim je uspelo v samo tednu dni.

"To je izreden dan, ne le za organizatorje, ampak za vse državljane," je na družbenih omrežjih zapisala Emma Bonino, senatorka ter nekdanja evropska komisarka in zunanja ministrica, sicer pa odločna zagovornica pobude.

Zbrane podpise bo treba sedaj še preveriti, nato pa bo na vrsti sodišče, da odloči, ali so izpolnjene vse formalne predpostavke za razpis referenduma. Če bo odločitev pozitivna, bi lahko referendum sledil že spomladi prihodnje leto.

Pobudniki imajo sicer čas vse do konca septembra, da zberejo zahtevanega pol milijona podpisov. V soboto so somišljenike tako pozvali, naj se še naprej vpisujejo v spletni seznam oziroma podpisujejo spletno peticijo, tako da bo končna številka podpisov čim višja in s tem večja teža pobude.

Referendumsko kampanjo podpirajo različne skupine, med drugim levo usmerjene stranke in več manjših strank, kakršna je Piu Europa, ki jo vodi Boninova. Njihov cilj je odpraviti vse ne le kazenskopravne, ampak tudi administrativne posledice pridelavo in posedovanja manjših količin konoplje ter omiliti kazni za druge prepovedane aktivnosti, kot je npr. prodaja konoplje.

Uživanje konoplje v Italiji sicer že zdaj ni kriminalizirano, prav tako je dovoljena uporaba medicinske konoplje. Trgovina z in proizvodnja večjih količin te rastline sta medtem nezakoniti in je zanju zagroženih do deset let zapora, piše agencija Reuters.