Finale evropskega prvenstva

FOTO: Slovenci po mesarskem klanju obstali pred vrati raja

B.K./S.R.
19. 9. 2021, 21.04
Posodobljeno: 19. 9. 2021, 23.29
Deli članek:

Slovenski odbojkarji v finalu evropskega prvenstva niso uspeli premagati nepopustljivih Italijanov in so se morali zadovoljiti s srebrno kolajno.

Profimedia
Finale evropskega prvenstva v odbojki.

Bronasta kolajna z letošnjega evropskega prvenstva v odbojki je že oddana. Domačini Poljaki so po včerajšnjem polfinalnem porazu z znova izjemnimi Slovenci hitro strnili vrste in danes v Katovicah z rezultatom 3:0 pometli s srbsko reprezentanco, sicer branilko naslova s prejšnjega evropskega prvenstva.

Slovenci so danes že tretjič naskakovali zlato. Leta 2015 so morali premoč priznati Francozom, leta 2019 pa so v Parizu klonili proti Srbom. Tokrat so se v finalu znašli pomlajenimi Italijani, proti katerim so v predtekmovalni skupini izgubili. Italijani so na tem prvenstvu še neporaženi, krasi pa jih predvsem dobra igra na servisu in bloku.

Slovenci začeli odlično

Slovenska reprezentanca je finale začela eksplozivno. Uvodni servis je bil v rokah naših fantov uspešen in vodili so skozi celoten niz, vmes so povedli celo za šest točk. Mlada, a taktično nepopustljiva italijanska ekipa, se jim je na koncu nizu po nekaj zaporednih napakah Slovencev pribrižala na eno točko razlike, a je z nekaj sreče in z zaključnim asom Alena Šketa Slovenija prepričljivo osvojila prvi set z dvema točkama razlike.

Profimedia
Slovenski odbojkarji so prikazali odlično igro.

Italijani prestavili v prestavo višje

Drugi niz so nekoliko bolje začeli Italijani, povedli za točko, dve in pokazali zelo »žilavo« igro, medtem ko so naši igrali nekoliko omahljivo. Kljub nekaterim napakam in nekoliko slabši igri so z Italijani uspeli obdržati stik, po odličnem napadu Klemna Čebulja z levico izenačiti na 9:9 in nato znova prevzeti pobudo. Sledilo je nekaj uspešnih izmenjav, pri čemer si nobena ekipa ni uspela priigrati občutnejše prednosti. Pri rezultatu 15:13 za Italijo je podajalca Gregorja Ropreta zamenjal Dejan Vinčić, Italijani pa so dosegli novo točko in prednost povišali na 16:13. Tudi sicer je italijansko reprezentanco skozi celoten drugi niz krasila igra z izjemno malo napakami, medtem ko imajo Slovenci na drugi strani še kar nekaj rezerve, ob močnem italijanskem servisu se težave kažejo zlasti na sprejemu. Pri rezultatu 19:17 za Italijo se je v igro znova vrnil Ropret, a našim preobrat ni uspel. Italijanski odbojkarji, ki jim je ob odličnem servisu dobro deloval tudi blok, so na koncu drugi niz osvojili razmeroma lagodno (25:20).

Profimedia
Skok Jana Kozamernika.

Slovenci odgovorili

Na začetku tretjega niza so tudi italijani pokazali, da so iz mesa in krvi ter da lahko tudi oni naredijo kakšno napako, česar pa Slovenci niso uspeli izkoristiti. Tudi začetek tretjega niza je bil izjemno izenačen. Na 7:6 za Slovenijo je povišal kapetan ekipe Tine Urnaut, a so Italijani takoj odgovorili. Čebulj je nato z dvema uspešnima napadoma Sloveniji priigral dve točki prednosti, na 11:8 pa je z asom povišal Jan Kozamernik. Tudi nadaljevanje je pripadlo Slovencem, ki so v sredini tretjega niza igrali silovito in povedli na 17:12. Nepopustljivi Italijani so nato znova našli odgovor, zaostanek znižali na tri točke, a je njihov nalet začasno ustavil Urnaut. Italijanom je nato pri 20 točki z asom vendarle uspelo izenačiti. S prvim tempom je silovito odgovoril Alen Pajenk, kar je z asom potrdil še Tonček Štern. Sledil je še blok Pajenka, Slovenija pa je zopet vodila s tremi točkami razlike (23:20). Tonček je nato z dvema odličnima servisoma postavil še piko na i, Slovenci pa so osvojili še en niz (25:20)!

Profimedia
Napad Italijana Michieletta Alessandra.

Četrti niz v rokah Italijanov

Slovenci so pobudo ohranili tudi na začetku četrtega niza, ko so povedli s 6:3, a jim kaj več od tega ni uspelo, zahodni sosedje so hitro izenačili. Tudi v četrtem nizu smo spremljali podobno sliko kot v prejšnjih, in sicer dve izjemno izenačeni ekipi, ki nista dopustili, da bi si nasprotnik priigral kakšno bolj otipljivo prednost. Vse do rezultata 14:13 za Italijane, ki so nato tremi odličnimi servisi povedli za štiri točke (17:13). Prednosti štirih točk nato niso izpustili iz rok, na vsako uspešno akcijo Slovencev so našli odgovor. Čebulju je nato z uspešno zaklučeno akcijo zaostanek uspelo znižati na 21:19, po eni od redkih napak v italijanski igri pa je njihova prednost skopnela na eno točko, a so zopet hitro povišali na 23:20. Zmage v četrtem nizu niso izpustili iz rok.

Slovenci srebrni

Prvi tri točke v petem nizu je osvojila Slovenija, a prednosti niso ohranili, Italijani so hitro izenačili na 3:3 in nadaljevali z igro brez napak. Prvi so prišli do osme točke in nato nadaljevali z odličnim serviranjem ter si priigrali kar štiri točke prednosti (11:7), ki je niso večizpustili iz rok. Slovencem tudi tretjič ni uspelo osvojiti tako želene zlate kolajne, a se v domovino vračajo dvignjenih glav.

Profimedia
Italijani so danes igrali praktično brez napak.

Profimedia
Italijani so tokrat bili pretrd oreh za Slovence.