Vlada se je odločila sama

Logarjeva napovedala širitev pogoja PC za vse državljane, Slovenija na poti proti obveznemu cepljenju?

S.R./STA
17. 9. 2021, 15.56
Posodobljeno: 17. 9. 2021, 16.22
Deli članek:

Po navedbah vodje svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar bi lahko v Sloveniji dočakali razširitev pogoja PC tudi na ostale skupine prebivalstva.

Bobo
Logarjeva je pojasnila, da se s testiranjem ne doseže tega, da se ljudje ne bi okužili, da ne bi širili okužbe.

Odločitev vlade, da v državni upravi uvede obveznost izpolnjevanja pogoja PC (preboleli in cepljeni), ne temelji na predlogu svetovalne skupine za covid-19, je danes ob svetovnem dnevu varnosti pacientov pojasnila vodja skupine Mateja Logar. Je pa Logarjeva potrdila, da so to predlagali za vse državljane do faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. V primeru državne uprave je tako šlo za dodatno odločitev vlade. 

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, v tem primeru ne gre za prisilno oziroma obvezno cepljenje, a je v isti sapi dejal, da bo lahko delodajalec proti tistim, ki ne bodo mogli delati od doma in se ne bodo cepili, "ukrepal v skladu s predpisi." Zaposleni v državni upravi, ki nimajo statusa prebolevnika, imajo tako na voljo dober mesec dni časa, da se "polno" cepijo, saj morajo pogoj izpolnjevati od 1. novembra naprej.

Na poti proti obveznemu cepljenju

Svetovalna skupina se po besedah Logarjeve strinja s pogojem PCT za vstop v zdravstvene ustanove. Pri tem pa mora biti zagotovljeno, da se lahko osebe testirajo in da bolnik zaradi finančnih razlogov, ki bi mu omejevalo testiranje, ne bi mogel priti tudi do nenujne obravnave. "Za varno obravnavo bolnikov je pomembno, da prihajajo te v zdravstvene ustanove s pogojem PCT," je poudarila.

Logarjeva je sicer dejala, da bo verjetno treba širiti pogoj PC, torej brez testiranja, tudi na ostale skupine prebivalstva, saj se s testiranjem ne doseže tega, da se ljudje ne bi okužili, da ne bi širili okužbe, pri čemer je opomnila, da je za nekatere testiranje potrebno le enkrat tedensko, kar po njenih besedah pušča "velik potencial, da v tistih petih dneh, ko ne vemo, kako je z okužbo, pride do okužbe, ki se lahko v delovnem kolektivu seveda tudi razširi".

Na vprašanje, ali je svetovalna skupina predlagala obvezno cepljenje proti covidu-19 za starejše od 50 let in za šolnike, pa je odgovorila, da je cepljenje učinkovit način za preprečevanje okužb in "da bi bilo vsekakor smiselno začeti z dodatnimi aktivnostmi, da bi se povečalo število cepljenih predvsem v skupinah, ki pogosteje prehajajo v bolnišnico".

"In če gledamo povsem strokovno, ni tukaj nobenega argumenta proti temu, da bi bilo cepljenje obvezno, seveda gre pa tukaj za druge argumente," je dejala in dodala, da se morajo ljudje sami pri sebi zavedati, zakaj je cepljenje pomembno.

Lepi pokazateljici tega, kaj se da doseči s širokim cepljenjem proti covidu-19, sta Danska in Velika Britanija, kjer sproščajo številne ukrepe zaradi dobre precepljenosti, ne pa zaradi testiranja.

Izjema na bencinskih servisih

Sicer pa so bili v teh dneh upravljavci bencinskih servisov v dvomih, ali se izjema pogoja PCT nanaša le na osebe v tranzitu ali na vse uporabnike storitev. V odloku, ki ga je vlada sprejela v četrtek in začne veljati v soboto, je med drugim namreč zapisano, da "omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence, zaščite in reševanja ter za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Republiko Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, za oskrbo na bencinskih servisih".

Kot so danes potrdili na ministrstvu za gospodarstvo, so med izjeme obveznega izpolnjevanja pogoja PCT na bencinskih servisih uvrščene zgolj osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje za oskrbo na bencinskih servisih.