Nova pravila glede pogoja PCT

Necepljeni v državni upravi bodo lahko odpuščeni

B.K./S.R.
17. 9. 2021, 10.05
Posodobljeno: 17. 9. 2021, 16.00
Deli članek:

Ni še minil teden dni od zadnjih ukrepov, slovenska vlada pa je že sprejela nekatere spremembe odlokov, namenjenih spopadanju z epidemijo sars-cov-2.

Bobo
Od srede je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno v skoraj vseh segmentih javnega življenja.

Vlada Janeza Janše je včeraj na dopisni seji sprejela nekatere spremembe in dopolnitve Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2. Med drugim bodo morali vsi zaposleni v državni upravi s 1. novembrom izpolnjevati pogoj PC (prebolevnost, cepljenje), tako testiranje za opravljanje dela ne bo več zadoščalo. Spremembe so doletele tudi nekatere druge odloke, namenjene zamejevanju epidemije sars-cov-2.

Novosti in aktualno stanje na področju epidemije v Sloveniji na današnji novinarski konferenci predstavljata minister za zdravje Janez Poklukar in minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Komu pogoja PCT ni treba izpolnjevati?

Poklukar je danes poudaril, da cepilni centri ta teden delujejo tudi med vikendom, prebivalci naj se tako pozanimajo v lokalnem okolju, kdaj in kje je zanje cepljenje na voljo.

Poklukar je najprej izpostavil, da se je vlada odločila za dvig starostne meje izpolnjevanja pogoja PCT oziroma CPT, kot ga zdaj imenujejo, saj je prvenstveno orožje za boj z epidemijo cepljenje. Od 18. septembra, torej od jutri naprej, bodo med izjeme vključene vse osebe, mlajše od 15 let. Prej je bila meja postavljena pri 12 letih. Med izjeme so dodali tudi "osebe, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji.« Enako velja za osebe, ki pripeljejo »otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane," ali pa ga iz teh ustanov odpeljejo.

Novost so uvedli tudi na področju dostopa do zdravstvenih storitev. Tako v zdravstvenih ustanovah pogoja CPT ne bo treba več izpolnjevati uporabnikom zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na prisotnost virusa sars-cov-2. Enako velja za uporabnike poštnih storitev, če gre za "prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice."

V odloku sicer ostajajo vse prejšnje izjeme. Tako pogoja CPT ni treba izpolnjevati učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom. Med izjemami so tudi osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase. Enako velja za osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Med izjeme od obveznega izpolnjevanja pogoja CPT za oskrbo na bencinskih servisih so uvrščene le osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, so za STA naknadno povedali na ministrstvu za gospodarstvo.

Za "ožjo državno upravo" testiranja ne bodo dovolj

Da se iz pogojev za delavce v državni upravi izloči pogoj testiranja in se delo omogoči samo tistim, ki so covid-19 preboleli ali so proti njemu cepljeni, je predlagal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pri tem je bojda dobil visoko podporo ministrskih kolegov, je povedal danes. Zato je vlada dopolnila odlok s katerim je uvedla to spremembo.

Namen je, tako pravi Koritnik, “zagotoviti omejitev naraščanja okužb in nemoteno funkcioniranje državne uprave”.

Nova pravila bodo začela veljati s 1. oktobrom, izjema pa so tisti, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Zanje bo omogočeno samotestiranje.

Nova, strožja pravila sicer ne veljajo za ves javni sektor ampak samo za ministrstva, organe v sestavi, inšpekcije, policijo, vojsko in upravne enote.

Nikogar ne silijo k cepljenju, a necepljeni bodo lahko odpuščeni

“Nikogar od zaposlenih ne silimo k cepljenju, ne predpisujemo obveznega cepljenja,” je poudaril Koritnik a obenem dejal, da bo delodajalec proti tistim, ki ne bodo mogli delati od doma in se ne bodo cepili, “lahko ukrepal v skladu s predpisi”. Kasneje ni zanikal, da bi do odpuščanj lahko prišlo, a je obljubil, da na svojem ministrstvu ne bo odpuščal. Po njegovih besedah je na njegovem ministrstvu precepljenost "več kot 90-odstotna, preostali so pa v nizkem štartu, da se gredo cepiti."

Vsi zaposleni v državni upravi se sicer lahko cepijo še do 1. oktobra, zanje pa bo veljalo že cepljenje s prvim odmerkom, če bodo drugi odmerek dobili do 1. novembra letos.

Nosečnice do zdravnika brez PCT

Poklukar je sicer naštel, kaj vse se uvršča med nujne zdravstvene storitve. Dejal je, da je podlaga za to Zakon o pacientovih pravicah, v skladu s katerim se po njegovih besedah med te storitve uvrščajo nujna medicinska pomoč; nujna zobozdravstvena pomoč; nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene in zobozdravstvene storitve vključujejo zdravstvene storitve, kot jih opredeljujejo predpisi s področja zdravstvenega zavarovanja; vse zdravstvene storitve otrok; zdravstvene storitve s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro; preventivni zdravstveni pregledi otrok, učencev, dijakov in študentov; zdravstveni pregledi žensk v zvezi z nosečnostjo; zdravstveno varstvo žensk v zvezi s svetovanjem pri načrtovanju družine, kontracepcijo, nosečnostjo, porodom, umetno oploditvijo in prekinitvijo nosečnosti; obvezna cepljenja; imunoprofilaksa in kemoprofilaksa; transplantacija; dajanje in izmenjavanje tkiv; vsi reševalni prevozi; krvodajalci in zdravstvene storitve za zagotavljanje krvi in krvnih pripravkov.