alkohol na cestah

Več kot 3.000 evrov kazni za “do daske” pijanega voznika

B.K.
17. 9. 2021, 13.53
Posodobljeno: 17. 9. 2021, 13.54
Deli članek:

Na Celjskem je vožnja pod vplivom alkohola še vedno velik problem.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Policisti z območja Policijske uprave Celje redno ustavljajo pijane voznike. Včeraj dopoldne pa so ustavili rekorderja v zadnjem obdobju. Na območju Slovenjskih Konjic so namreč obravnavali voznika osebnega vozila, ki mu je alkotest pokazal, da je imel 1,60 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, kar znese 3,2 promila alkohola v krvi. Vozil je tudi brez vozniškega dovoljenja, avtomobil pa ni bil registriran. Storil je še nekaj drugih prekrškov, zato so mu policisti izrekli globo v višini 3.440 evrov.

Dva močno alkoholizirana voznika so obravnavali tudi na območju Raven na Koroškem.

V nočnih urah so obravnavali voznico začetnico, ki je na parkirišču trčila v parkirano vozilo in nato zdrsnila čez rob vozišča. Njeno vozilo je tam obstalo naslonjeno na drevo. Alkotest ji je pokazal, da je imela 0,78 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, oziroma nekaj več kot promilo in pol v krvi. Voznici so prepovedali nadaljnjo vožnjo in ji začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Sledi obdolžilni predlog.

Tudi voznik tovornega vozila je na območjuRaven na Koroškem vozil pod vplivom alkohola. Alkotest mu je namreč pokazal 0,54 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, ob tem pa je vozil še brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Plačati bo moral 1.400 evrov globe.

Celjski policisti opozarjajo, da je vožnja pod vplivom alkohola na območju Policijske uprave Celje še vedno velik problem. Ob tem spominjajo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. S pijanostjo se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.