Maske niso potrebne

FOTO: So na taboru NSi kršili vladne odloke? Ne, pravijo, da so »dosledno upoštevali PCT pogoj«

R.T.
12. 9. 2021, 14.58
Posodobljeno: 12. 9. 2021, 15.30
Deli članek:

Člani in ljubitelji vladne stranka Nova Slovenija so se v sončnem Žužemberku udeležili tradicionalnega poletnega tabora stranke.

Bobo
Piknik mize in sončno vreme. Po zagotovilih stranke so se lahko tabora udeležili le tisti, ki so izpolnjevali pogoj PCT.

Življenje pod koronskimi ukrepi sproža ob pogledu na množično druženje refleksno vprašanje, ali so nemara potrebne maske ali kakšni drugi zaščitni ukrepi. To se je ob fotografijah s tabora stranke Nova Slovenija v Žužemberku porodilo tudi uporabniku Twitterja. Namignil je, da so s tesnimi stiki kršili vladne odloke in predsedniku NSi Mateju Toninu nekoliko ironično svetoval samoprijavo.

Bobo
Predsednik stranke NSi Matej Tonin je izkazal svoje covidno potrdilo.

Uporabnik Twitterja se je skliceval na člen odloka o »uporabi zaščitne maske in medosebni razdalji«. V prvem stavku stoji zapisano: »Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, in v osebnih vozilih.«

Toda v stranki NSi so ga opozorili, da se člen še nadaljuje. »V vladnem odloku piše, da maske niso obvezne, v kolikor se na javnih krajih spoštuje pogoj PCT. Na našem taboru dosledno spoštujemo pogoj PCT,« so odgovorili v NSi. In imajo prav. V nadaljevanju tega člena namreč piše: »Ne glede na prejšnji stavek nošenje zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih ni potrebno, če gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb, v osebnem vozilu, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva, in na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT.«

Nekateri sicer dvomijo, da so pri vseh udeležencih ob vhodu preverili PCT pogoj, ampak to je že stvar inšpekcije, kot bo tudi v prihodnjih dneh pri številnih drugih dejavnostih.

Bobo
Miza za strankarske prvokategornike. V ospredju minister za delo Janez Cigler Kralj (levo) in predsednik stranke Matej Tonin.

Bobo
Nekdanja predsednika NSi in aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak si je nadela še masko.

Bobo
Če je izpolnjen pogoj PCT, se lahko staknejo glave.

Bobo
Prišel je tudi Lojze Peterle.

Bobo
Dan je zelo topel, kozarec točenega piva se prileže.