Preverjanje PCT pogoja

Inšpektorji strogo do zaposlenih, goste v lokalih naj bi v prvih dneh le opozarjali

G.G.
12. 9. 2021, 12.59
Posodobljeno: 12. 9. 2021, 19.02
Deli članek:

Od srede bo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) veljal skoraj povsod.

Bobo
Preverjanje pogoja PCT.
V primeru neizpolnjevanje pogoja PCT, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti.   

Ker Slovenija (še) nima takšne precepljenosti kot na primer Danska, kjer so covidna potrdila vrgli v koš, bo v naslednjih tednih pogoj PCT potreben za dostop do številnih storitev in opravljanje skoraj vseh dejavnosti. V Avstriji izkazovanje covidnega potrdila na terasah lokalov ne predstavlja velikega problema zaposlenim in gostom, pri nas pa se včasih daje vtis, da je to izjemno zahteven podvig.

»Odlok določa, da preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela,« je včeraj sporočila vlada. V primeru gostinskih lokalov mora ponudnik na vidnem mestu opozoriti na pogoj PCT in tudi preverjati, če ga gostje izpolnjujejo. Lahko se pripeti, da trmoglavi gostje zavrnejo poziv ali pogoja PCT ne izpolnjujejo. V tem primeru jih lahko inšpektor, če ravno takrat obišče lokal, opozori ali oglobi. Globe segajo od 400 do 4000 evrov. Neuradno smo izvedeli, da bodo goste inšpektorji najprej le opozarjali, do zaposlenih in lastnikov lokalov pa v primeru kršitev odloka naj ne bi imeli tolerance.

Od sredo bo pogoj PCT še razširjen. Obvezen bo za vse zaposlene in samozaposlene v državi, prav tako pa za uporabnike storitev (trgovski centri, javni prevoz, banke, pošte…).

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati:

  • osebam, ki so mlajše od 12 let,
  • osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,
  • osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, in
  • učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Pogoja PCT prav tako ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami iz se štejejo:

  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, pri čemer se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra,
  • specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, pri čemer se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra.