Slovenija

Državni zbor o 243-milijonski pomoči turizmu

Mihael Korsika
5. 7. 2021, 21.00
Deli članek:

Po tem, ko je v gostinstvu in turizmu brez zaposlitve ostalo več kot 12.000 ljudi in je svoja vrata že zaprlo 3000 subjektov, bo državni zbor obravnaval interventni zakon za pomoč turistični, gostinski in drugim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela.

Sašo Švigelj
Epidemija je najbolj prizadela turistični in gostinski sektor.

Poslanke in poslanci bodo jutri v okviru redne seje obravnavali vladni predlog interventnega zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19.

Gre za dolgo pričakovano pomoč turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Več kot 12.300 zaposlenih v gostinstvu in turizmu je izgubilo zaposlitev, propadlo pa je več kot 3000 panožnih pravnih subjektov.

Financiranje regresa

Podjetjem s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture, ki so »preživela« epidemijo, bi država pomagala pri  financiranju regresa za to leto v višini 1024 evrov na zaposlenega. Do tega ukrepa bodo upravičeni pravni subjekti, ki so opravljanje dejavnosti registrirali najkasneje 31. maja letos in beležijo več kot petinski upad prometa.

Organizatorji prireditev, koncertov in sejmov si obetajo delno povračilo stroškov zaradi odpovedi ali omejene izvedbe dogodka v času od avgusta do konca leta. Po aktualnem predlogu bi dobili povrnjenih 80 oziroma 60 odstotkov nastalih stroškov, če so ti višji od 10.000 evrov.

Do konca leta bi država povrnila tudi 25 odstotkov stroškov, ki so bili porabljeni za produkcijo filmov in avdiovizualnih del.
Za imetnike vodne pravice za kopališča predlog zakona prinaša oprostitev plačila vodnega povračila v letošnjem prvem polletju; žičničarjem, ki del letošnje smučarske sezone niso smeli obratovati, pa delno povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic.
Predlog novega interventnega zakona predvideva tudi podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa še vsaj do konca septembra za celo gospodarstvo. Ukrep so imela podjetja na voljo že od lanskega junija, a se je konec junija zaključil.

Novi boni

Prebivalci si z interventnim zakonom obetajo nove turistične vavčerje. Odrasli bodo dobili 100 evrov, mladoletni 50 evrov, do njih pa bodo upravičeni vsi, ki so imeli 30. junija stalno prebivališče v Sloveniji. Novi boni, ki jih bo mogoče unovčiti do konca tega leta, v primerjavi z lanskimi ne bodo omejeni le na prenočitvene zmogljivosti, temveč tudi za storitve na področju gostinstva, turizma, športa in kulture.

»Bone bo mogoče unovčiti v 26 različnih dejavnostih,« je ob obravnavi predloga na parlamentarnem odboru po poročanju STA pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Podaljšanje veljavnosti rudarskih pravic

Ob sprejemanju preteklih protikoronskih zakonov je del opozicije in javnosti opozarjal, da vsebujejo nekakšne »potaknjence«, ki nimajo nobene zveze z epidemijo. Tudi tokrat je vlada v predlog o pomoči turizmu in gospodarstvu vključila takšne vsebine, na katere je ob obravnavi na pristojnem odboru opozorila tudi parlamentarna zakonodajna pravna služba.

Gre za podaljšanje veljavnosti osebnih izkaznic, ki jim je potekla veljavnost od 29. marca lani, začasna možnost porabe sredstev iz sklada za vode tudi za financiranje javnih gospodarskih služb, možnost nedeljskega odprtja trgovin na letališčih in celo podaljšanje veljavnosti rudarskih pravic.