SLAVNI ZAPORNIK

Bavčarju grozi nova zaporna kazen

Žiga Kariž
5. 7. 2021, 18.00
Posodobljeno: 6. 7. 2021, 09.10
Deli članek:

Rehabilitacija Igorja Bavčarja, ki je zakon dobila ob obletnici osamosvojitve, bi se lahko močno zavlekla, saj bo ta teden spet sedel na zatožno klop.

STA
Bavčar bo spet sedel na zatožno klop.
Igorju Bavčarju je še nedavno igral policijski orkester, ta teden pa mu grozi nova zaporna kazen.

Kljub temu, da Igor Bavčar, nekdanji notranji minister in predsednik uprave družbe Istrabenz, še vedno prestaja sedemletno zaporno kazen v zavodu za prestajanje kazenskih sankcij Dob, smo ga zadnje dni lahko videli na proslavah ob 30. obletnici osamosvojitve in dogodkov, povezanih z njo. Ob 31. obletnici ustanovitve manevrske strukture narodne zaščite je bil celo slavnostni govornik ob glasbeni spremljavi policijskega orkestra. Pojavljal se je v medijih, in kot da ne bi imel velikega madeža na svoji karieri, stopal ob boku vsem tistim, ki si te dni pripisujejo zasluge za nastanek naše države.

Zapornik dela analize

Iz zaporniške celice se mu je uspelo vrniti tudi v gospodarstvo. Kot je pretekli teden poročala revija Reporter, Bavčar pomaga podjetju Dana iz Mirne. Kot je povedal direktor podjetja Dana Mirna Franc Frelih, Bavčar tam ni zaposlen, nima sklenjene nobene pogodbe, se je pa za njegove usluge podjetje dogovorilo z upravo zapora na Dobu: »Z Doba je prišla njegova prošnja in ugotovil sem, da bi mi lahko koristil. Dela razne analize, pomaga pri strategiji, zelo sem zadovoljen z njim,« je povedal Franc Frelih.

Kriminalna združba

A že v tem tednu bo Igor Bavčar spet stopil pred obličje pravice. Kljub temu, da je bil obsojen že dvakrat, se bo moral zagovarjati še tretjič, tokrat skupaj z desetimi soobtoženci zaradi davčnih utaj. Specializirano državno tožilstvo enajsterici očita storitev kaznivih dejanj davčne zatajitve, zlorabe položaja ali pravic in pomoči pri tem ter pranje denarja. Ob njem bodo na zatožno klop sedli Ivan Vizjak, nekdanji član nadzornega sveta Nove KBM in bivši direktor ter eden izmed lastnikov Pom-Investa; Nastja Sušinski, ki je bil skupaj z Bavčarjem že obsojen zaradi prodaje delnic Istrabenza; pa brata Igor in Uroš Pirih, Damijan Veber, žena Nastje Sušinskega Jerneja Sotto, Roman Dormiš, Borut Istenič in vodja finančno-računovodske službe na NZS Ermin Topuz.

Naklep

Nastja Sušinski in njegova žena Jerneja Sotto sta krivdo že priznala, zaradi česar bi lahko tožilstvo imelo lažje delo tudi pri dokazovanju kaznivih dejanj pri ostalih obtožencih. Tožilstvo trdi, da je Ivan Vizjak storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, pri tem pa so mu, glede na zapisano v obtožnici, pomagali: Uroš Pirih, Nastja Sušinski in Igor Bavčar. Obtoženi naj bi se dogovorili o preprodaji paketa delnic, ki jih je dala na voljo družba Istrabenz, kjer je bil Bavčar predsednik uprave. V okviru družbe Pom-Invest iz Maribora, ki jo je vodil Ivan Vizjak, pa so ustvarili izgubo. Bavčar in Vizjak sta decembra 2007 podpisala pogodbo o prodaji delnic, po kateri je družba Pom-Invest od Istrabenza kupila 167.952 delnic družbe Elektro Celje po deset evrov za delnico in Elektra Ljubljana po enajst evrov za delnico. Ob tem naj bi oba vedela, da bodo delnice po nižji ceni prodane družbi Redysis, zaradi česar je bil Pom-Invest oškodovan za nekaj manj kot 1,4 milijona evrov. Nastja Sušinski je prek podjetja Microtrust Redysisu posodil 2,3 milijona evrov za nakup omenjenih delnic. Januarja 2008 pa sta Bavčar in Uroš Pirih sklenila pogodbi o nakupu delnic. Istrabenz jih je najprej prodal Pom-Investu, ta pa nato po nižji ceni Redysisu. Tako je družba Redysis z razliko med nakupom in prodajo delnic pridobila nekaj več kot 1,3 milijona evrov premoženjske koristi, denar pa je bil prenesen na račun Ermina Topuza. Uroš Pirih in Topuz sta nato denar, o katerem sta vedela, da je pridobljen s kaznivim dejanjem zlorabe položaja, razpršila na različne bančne račune in tako izbrisala nadaljnji tok denarja. S tem sta storila kaznivo dejanje pranja denarja, trdi tožilstvo.

Sašo Švigelj
Igor Bavčar je bil celo slavnostni govornik ob 31-letnici ustanovitve manevrske strukture narodne zaščite.