Nasmejane potnike na olimpijske igre so z vzkliki pričakali navijači. Na Brniku je odmevalo "Kdor ne skače, ni Slovenec". "Slovenija, Slovenija, Slovenija," "Šampioni", "Luka Dončić, Luka Dončić", "MVP", in tako naprej.

Košarkarjem Slovenije je uspel zgodovinski podvig. V finalu kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu so premagali Litvo s 96:85 (28:24, 52:52, 80:69) in bodo prvič v zgodovini nastopili na olimpijskih igrah v Tokiu.

Prvo ime tekme je bil Luka Dončić s trojnim dvojčkom. Dosegel je 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. Vlatko Čančar je dodal 18 točk, Jaka Blažič 16 in Mike Tobey 13.

Slovenija bo na Japonskem igrala v skupini C skupaj s Španijo, Argentino in Japonsko. Prva tekma jo čaka 26. julija proti Argentini, 29. julija se bo pomerila z domačini, 1. avgusta pa z aktualnimi svetovnimi prvaki.

Četrtfinala, kamor se bosta uvrstili prvi dve ekipi ter dve tretjeuvrščeni iz treh skupin, bodo 3. avgusta, finale oziroma tekma za bron pa 7. avgusta.

navijači, brnik
Sašo Švigelj
Pred prihodom slovenske košarkarske reprezentance.

V to, da v Tokiu lahko pustijo velik pečat, so košarkarji prepričani. "Verjeli smo sami v sebi v ta uspeh. Ponosen sem, da smo pokazali srce in karakter, zdaj pa gremo naprej. Vemo, da letošnje igre ne bodo običajne igre, a mogoče je to še bolje, da se bomo lažje osredotočili na to, kar nas čaka. Vsako tekmo moramo vzeti stoodstotno, tam so ekipe, ki jih lahko premagamo, in upam, da jih bomo čim več," se nadeja slovenski kapetan Edo Murić.

Vlatko Čančar pa pred OI pravi: "Moramo se osredotočati sami nase. To je bila težava naših nasprotnikov, ker so se preveč osredotočali na nas. Mi gremo trening po trening, tekmo po tekmo in trdo delo bo pokazalo svoje."