Nič proti Bruslju

Minister Hojs je "svinjo" pojasnil Evropski komisiji

C.E./STA
5. 7. 2021, 14.10
Posodobljeno: 5. 7. 2021, 14.25
Deli članek:

Gostilniška izjava slovenskega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa je terjala pojasnilo.

Bobo
Notranji minister Aleš Hojs
Timmermans se zaradi fotografije dveh slovenskih sodnikov s socialdemokratskima politikoma, ki jo je članom Evropske komisije kot dokaz politične pristranskosti sodstva pokazal premier Janez Janša, protestno ni udeležil skupinskega fotografiranja na Brdu pri Kranju.

Kot vemo, je notranji minister Aleš Hojs na tviterju komentiral incident z rumenimi jopiči na protivladnih protestih v Ljubljani z besedami "ne meči biserov med svinje". Ko so ga novinarji vprašali o razlagi, je dejal, da ni nikogar označil za svinjo in kasneje dodal, da bi lahko po tem, kar je slišal v (minuli) četrtek, morda tako označil nekoga drugega, a da te osebe ni na Prešernovem trgu, ampak sedi visoko v evropski birokraciji.

Hojs je na Twitterju hitro pojasnil, da v mislih ni imel predsednika Evropske komisije, nizozemskega socialdemokrata Fransa Timmermansa

Danes pa so pri Evropski komisiji danes potrdili, da so s slovenske strani prejeli pojasnila glede Hojsevih izjav. Kot je na vprašanje STA v Bruslju danes pojasnila govorka komisije Dana Spinant, je bilo Evropski komisiji podano pojasnilo s strani predstavnika slovenske administracije v zvezi s to zadevo, pri čemer pa ni šlo za uradno pismo notranjega ministra. Šlo je za pojasnilo o izjavah in o tem, da te izjave niso bile uperjene proti nikomur v Evropski komisiji, je še dejala govorka.

Predsednik republike Borut Pahor je v soboto ocenil, da je bila Hojsova izjava o svinjah nevredna položaja, ki ga minister zaseda in da bi moral poiskati način, da se opraviči.

Hojs je nato v odzivu na Pahorjeve besede za RTV Slovenija sporočil, da so bila vsa pojasnila in opravičilo že v petek posredovani Evropski komisiji, dodatna pojasnila ali opravičila pa da niso potrebna. Ponovil je, da nikogar osebno ni primerjal s svinjo in zagotovo ni imel v mislih Timmermansa.