huda napaka

Objokovali so njeno smrt in pripravili pogreb, sledil je šok ...

R.T.
5. 7. 2021, 19.24
Posodobljeno: 5. 7. 2021, 20.54
Deli članek:

Na istem oddelku sta bili hospitalizirani dve bolnici z istim priimkom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Družina 21-letne Martine Grabušić iz naselja Andraševac pri Orosavlju na Hrvaškem je danes zjutraj doživela šok. Družinski člani so se odpravili v bolnišnico v Zaboku, kjer naj bi skupaj s pogrebniki prevzeli truplo pokojne babice. Iz bolnišnice so jim namreč v soboto sporočili, da je gospa preminila. Izkazalo se je, da temu ni bilo tako.

"Danes smo ob 8. uri prišli pred bolnišnico po babico. Pol ure kasneje naj bi prispeli pogrebniki. Nato smo pred bolnišnico čakali 45 minut. Slišali smo, kako je sestra po telefonu nekomu rekla, 'da mu bo moral nekdo to zdaj razložiti'. Na koncu so nas povabili na oddelek," je povedala Martina. Njena babica je pred dvema tednoma in pol zaradi težav s trebušno slinavko pristala v bolnišnici.

"Zaradi korone je nismo mogli obiskati. Vsak dan smo klicali in spraševali, kako je. Vedno so sledili izgovori, da medicinske sestre ne smejo ničesar povedati in da moramo poklicati zdravnika po 14. uri. A menda je imel vedno nujno operacijo. Povedali so nam, da je z babico vse v redu, pa da jo je zadela kap, nato pa spet, da je v redu, da bo šla jutri domov, a so morali vseeno še nekaj preveriti. Ko smo v soboto zjutraj poklicali, so rekli, da je v redu, čeprav bi morala domov že v četrtek. Pozneje so poklicali in nam sporočili, da je umrla," je povedala Martina in dodala, da so čez vikend pripravili vse potrebno za pogreb, ki je bil predviden danes ob 16. uri. Pogrebniki so izkopali grob, po naselju so bile že obešene osmrtnice.

Družina pa je v jutranjih urah izvedela, da je domnevno pokojna ženska živa. "Sprejela nas je zdravnica, se opravičila in rekla, da je naša babica živa. Mama je takoj zajokala in zakričala, da jih bo tožila," je pojasnila Martina. Družinski člani so prosili za pogovor z vodstvom bolnišnice, zaman. Čeprav bi morala babica še vedno ostati v bolnišnici, so jo domov odpeljali na lastno odgovornost. 

Prosili so za pojasnilo, iz bolnišnice pa so jim kasneje sporočili, da je prišlo do neljube napake. Na istem oddelku sta bili hospitalizirani dve bolnici z istim priimkom. Ena je umrla, njena družina je bila o smrti pravočasno obveščena, dežurni zdravnik pa je pomotoma kasneje o smrti obvestil tudi družino še žive bolnice z istim priimkom.

Direktor bolnišnice je izrekel opravičilo in sprožil postopek "ugotavljanja kršitve delovnih obveznosti".