Spremembe odloka

Pozor, če ste v tujini, ob povratku vas morda čaka obvezna karantena

S.R.
2. 7. 2021, 12.59
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 12.59
Deli članek:

Pravila v zvezi z vstopanjem v Slovenijo se z jutrišnjim nekoliko spreminjajo. Za večino spremembe ne bo predstavljale težave, a peščico čaka obvezna karantena.

Profimedia
Potnikom se tudi sicer svetuje, da je treba vestno spremljati tako pogoje vstopa in epidemiološke ukrepe v državah, v katere potujejo, kot tiste, ki veljajo pri nas, da se s tem izognejo morebitnim nevšečnostim na meji.

Kar zadeva Slovence, ki se vračajo z območij, uvrščenih na temnordeči seznam, je doslej namreč veljalo, da morajo ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen PCR test, po vstopu pa se jih za deset dni pošlje v karanteno, pri čemer je veljala izjema za tiste, ki izpoljnjujejo pogoj PCR oziroma ob vstopu predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. V skladu z novim odlokom, ki v veljavo stopi 3. julija in bo veljal do vljučno 11. julija, mora oseba s prebivališčem v Sloveniji, ki se vrača z območja na temnordečem seznamu, v obvezno desetdnevno karanteno tudi če izpolnjuje pogoj PCT.

V primeru območij na rdečem seznamu bo od jutri veljalo, da mora »oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, ob vstopu v Republiko Slovenijo predložiti negativni test PCR, razen če ima prebivališče v Republiki Sloveniji, nato pa se napoti v karanteno na domu za deset dni.« V tem primeru bo še naprej veljala izjema PCR. Osebi torej ni treba predložiti negativnega testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, v kolikor predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

ECDC
14-dnevna pojavnost novih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev po svetu glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Oranžni in zeleni seznam

Pogoji vstopa, kadar se oseba vrača z območja na oranžnem seznamu, ostajajo enaki. Taka oseba lahko tako v Slovenijo vstopi brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Enaki ostajajo tudi pogoji vstopa v primeru vračanja z območij na zelenem seznamu. Vstop je mogoč brez napotitve v karanteno na domu, a mora ob vstopu predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu (na primer račun, vabilo, prijava bivanja …). To dokazilo je treba predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Kot je nadalje pojasnjeno na spletišču vlade, torej »osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.«

Države oziroma območja, ki se trenutno nahajajo na slovenskem temnordečem seznamu:

francosko čezmorsko ozemlje Guyane, Irska, Lihtenštajn ter Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Poleg teh še Argentina, Bahrajn, Bocvana, Bolivija, Brazilija, Čile, Egipt, Ekvador, Esvatini, Indija, Iran, Južna Afrika, Kolumbija, Kostarika, Kuvajt, Lesoto, Malavi, Maldivi, Malezija, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Oman, Paragvaj, Peru, Rusija, Sejšeli, Sirija, Sudan, Surinam, Šrilanka, Tanzanija, Trinidad in Tobago, Tunizija, Urugvaj, Zambija in Zimbabve.