Iz tujine prihajajo težke zgodbe

Poklukar: Trenutni občutek varnosti ne prinaša varne jeseni

S.R./STA
2. 7. 2021, 13.36
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 13.46
Deli članek:

Po navedbah zdravstvenega ministra Poklukarja iz nekaterih držav prihajajo težke zgodbe.

STA
Poklukar meni, da je ključni ukrep cepljenje, brez katerega ne predstavlja prihodnosti.

Minister za zdravje Janez Poklukar se je v okviru nacionalne kampanje Nalezimo se dobrih navad - cepimo se danes mudil v Laškem, kjer je nekaj besed namenil tudi epidemiji sars-cov-2. Ocenil je, da so razmere v Sloveniji resne. Občutek varnosti, ki smo ji priča v teh dneh na podlagi ugodnih epidemioloških številk, po njegovih besedah ne prinaša varne jeseni. 

Glede covidnih digitalnih potrdil je minister pojasnil, da so ta potrdila oddana na pošto, predvidoma do torka jih bodo prejeli vsi tisti, ki so se cepili vsaj z enim odmerkom.

Poklukar je spomnil, da je delta različica novega koronavirusa prisotna v naši neposredni bližini, soočamo pa se s težkimi zgodbami, ki prihajajo s Portugalske in iz Anglije. Edina pot, da se jeseni ne bomo pogovarjali, ali bodo šole odprte ali zaprte, ali bodo določene gospodarske panoge, kot sta turizem in gostinstvo, delovale, je cepljenje proti covidu-19 in precepljenost, je poudaril. Prav od cepljenja je namreč po njegovi oceni odvisno, kako se bomo soočili s četrtim valom epidemije covida-19. Za Poklukarja je torej ključni ukrep cepljenje, brez katerega si ne predstavlja prihodnosti.

Napovedal je, da bodo tudi bolnišnice prihodnji teden začele cepljenje, saj v njih dnevno prihaja okoli 10.000 ljudi na različne ambulantne preglede.