Samovžig?

FOTO: Povsem nova tesla končala v plamenih

R.T.
2. 7. 2021, 11.09
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 11.09
Deli članek:

Ko je voznik opazil dim, se je prebil iz vozila in nato le še nemočno opazoval plamene.

Reuters
Od avtomobila ni ostalo veliko

V Haverfordu, petičnem predelu Philadelphie v ameriški zvezni državi Pennsylvania, je v torek zvečer zagorel povsem nov avtomobil znamke Tesla model S Plaid, luksuzno vozilo, ki jih je družba v lasti milijarderja Elona Muska prvim kupcem dobavila julija letos. 

Kot so za medijsko hišo CNBC pojasnili odvetniki lastnika vozila, se je iz zadnjega dela vozila nenadoma začelo kaditi. Voznik je v paniki poskušal izstopiti, a je do napake prišlo tudi na sistemu zaklepanja vozila, zato se je moral iz avtomobila prebiti s pomočjo sile. Ko mu je končno uspelo, naj bi se avtomobil začel premikati sam, nato je končal v plamenih. Na kraju sta posredovali dve ekipi gasilcev, ki sta se z zublji borili več kot tri ure.

V primeru požarov na električnih avtomobilih največjo težavo predstavljajo baterije. Kot so nedavno poročali pri NBC News, je za gašenje teh baterij potrebnih tudi do več kot 90.000 litrov vode, medtem ko je običajen požar avtomobila z motorjem na notranjem izgorevanje mogoče pogasiti že z dobrimi 1000 litri vode. Vzrok požara bodo zdaj preiskovali izvedenci.

Tesla bi morala glede na predhodne napovedi Elona Muska ta nov model začeti dostavljati že februarja letos, a se je časovnica nato zavlekla. Kot je Musk pojasnil aprila, se je v razvoju pojavilo več težav, povezanih predvsem z varnostjo baterij.