Junija najmanj smrti od začetka pandemije

V Izraelu nov val, ki ga poganja delta različica, zadel ob zid cepljenja, kažejo podatki

S.R.
2. 7. 2021, 09.05
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 09.26
Deli članek:

V Izraelu, eni najbolje precepljenih držav na svetu, se znova srečujejo z rastjo števila novih primerov okužbe s sars-cov-2, ki jo poganja zlasti delta različica koronavirusa.

Profimedia
v Izraelu se je ob novi rasti števila okuženih znova povečalo tudi zanimanje za cepljenje.

Izraelsko ministrstvo za zdravje je denimo včeraj sporočilo, da so v sredo v državi potrdili 307 novih primerov okužbe, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Tamkajšnji strokovnjaki predvidevajo, da se bo številka naslednji teden povzpela na med 500 in 600 primerov dnevno. V Izraelu imajo dva tedna po začetku zadnjega izbruha, ki se je začel zlasti v šolah, trenutno 2000 aktivno okuženih oseb. Na začetku junija je bilo aktivno okuženih že manj kot 200 prebivalcev.

Pričakovano so se že oglasili posamezniki, ki radi vihajo nos nad cepivi. Izrael zdaj omenjajo kot dokaz, da cepiva ne delujejo, a je resnica ravno obratna, saj podrobnejši pregled podatkov kaže, da so ta še kako učinkovita. Umrljivost zaradi covida-19 denimo ostaja na zelo nizki ravni, junija, ko je zaradi te nadležne bolezni umrlo vsega šest oseb, so v Izraelu zabeležili celo najnižje število smrti od začetka pandemije.

»Menim, da smo vstopili v novo fazo, v kateri imamo visoko precepljenost, cepivo je razmeroma učinkovito proti novi različici, a je ta hkrati zelo nalezljiva in se v skupnosti nenehno širi,« je po poročanju izraelskih medijev pojasnil epidemiolog in član izraelske svetovalne skupine za covid-19 Nadav Davidovitch, sicer direktor ugledne univerze Ben Gurion v mestu Be'er Sheva. Po njegovih navedbah bodo naslednji teden razpravljali o morebitni ponovni uvedbi nekaterih ukrepov.

Drugačna slika kot v prejšnjem valu

Čeprav v zadnjih tednih beležijo znatno rast števila novih primerov okužbe - s približno deset na dan se je to število povečalo na 300 - se je število bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo, povečalo le za vzorec. Včeraj jih je v izraelskih bolnišnicah zaradi covida ležalo 27, potem ko so 19. junija zabeležili najnižje število do zdaj, in sicer 21. Podatki o številu okuženih ter posledičnih hospitalizacijah in umrljivosti zaradi covida po navedbah Davidovitcha tokrat kažejo drugačno sliko kot v prejšnjih fazah epidemije. Skoraj polovico novih primerov okužbe so denimo zabeležili med otroki, največ v starosti med 12 in 15 let. Med vsemi okuženimi jih je več kot 800 »polno« cepljenih. V obeh primerih obstaja precej manjša verjetnost, da se pojavijo simptomi, zaradi katerih bi bila potrebna hospitalizacija.

»Ker je večina Izraelcev cepljenih, zaščita, ki jo nudi cepivo, pa je približno 90-odstotna, se bodo med cepljenimi pojavljale okužbe,« je dejal Davidovitch, ki je pojasnil še, da se učinkovitost cepiv ocenjuje tudi z vidika preprečevanja hujših simptomov, večina okuženih oseb, ki potrebujejo hospitalizacijo ali imajo hujše simptome, pa je necepljenih. Strokovnjaki zaradi časovnega razmika med rastjo števila okužb in rastjo primerov smrti ostajajo previdni, zato bo ključno, kakšni bodo podatki v naslednjih dnevih in tednih. Po Davidovitchevem mnenju bo v naslednjih dveh do treh tednih mogoče že z gotovostjo oceniti, kaj se bo ob rasti števila okuženih dogajalo z umrljivostjo. Znanstvenik z inštituta Weizmann Eran Segal je medtem na twitterju poudaril, da je zaradi cepiv verjetnost, da bi se vrnili k visokim številkam hospitaliziranih, kot so jih beležili na vrhuncu zimskega vala, da bi torej obstajalo tveganje zloma zdravstvenega sistema, nizka. Pojasnil je, da bo ob enakem številu potrjenih primerov število hudo bolnih precej nižje, kar opažajo že v teh dneh.

Znova zanimanje za cepljenje

Izraelski strokovnjaki sicer soglašajo, da bodo morali delež precepljenosti v državi še povečati. Ob novi rasti števila okuženih so se kot kaže tega zavedli tudi prebivalci. Potem ko se je cepljenje pred poletjem precej ustavilo, saj so cepili le še nekaj tisoč ljudi na dan, se je to v zadnjih dneh znova spremenilo. Tako so v torek in sredo cepili skoraj 20.000 oseb na dan, skoraj polovica med njimi je bilo otrok, starih 12 do 15 let. Ali se bo podobno zgodilo v Sloveniji, bo pokazal čas. Kot je pojasnil Luka Renko s Sledilnika za covid-19, je treba razumeti, da je v Izraelu z vsaj enim odmerkom cepljenih že več kot 65 odstotkov prebivalstva, medtem ko je v Sloveniji teh manj kot 40 odstotkov, »in to je ogromna razlika. Še bolj pa na koncu šteje precepljenost najbolj ranljivih (oseb nad 50 let) - tukaj smo zelo slabi in se je cepljenje skoraj ustavilo.«