Pretresljivo razkritje nemogočih razmer na eni od prašičjih farm

Ležanje v fekalijah, razpadajoča trupla in odprte rane

Senka Dreu / Štajerski tednik
2. 7. 2021, 05.50
Deli članek:

Aktivisti društva Projekt transparentnosti živalskih obratov (Animal Enterprise Transparency Project – AETP) so se prvič lotili skrivnega dokumentiranja stanja na kakšni slovenski prašičji farmi.

AETP
Prenapolnjeni boksi, v katerih se živali niti premakniti ne morejo. Na prašičji farmi, ki so jo pod drobnogled vzeli v društvu AETP, je razširjena rutinska uporaba antibiotikov.

Za primer so vzeli takšno, ki na leto vzredi 15 tisoč sesnih pujskov, in jo spremljali več mesecev lani in letos. Fotografije in videoposnetek, s katerimi so potrdili svoje ugotovitve, so tako grozljivi, da niso za vsak želodec, zato objavljamo le »najmilejše«. Splošna ugotovitev skrite preiskave, ki so jo, kot pravijo na društvu, v nasprotju z veterinarsko inšpekcijo opravili povsem nenapovedano, je naravnost alarmantna, saj je pokazala, da so tudi pri nas pogoji reje popolnoma drugačni od tistih, ki jih v oglasih in svojih medijskih kampanjah prikazuje mesna industrija.

Premajhni, neudobni in umazani boksi

Kot nam je povedal član društva Samo Curk, na farmi (za zdaj njene lokacije še ne želijo razkriti niti glede na regijo) vlada velika umazanija. Svinje so prisiljene ležati v lastnem blatu in urinu, povsod ležijo razpadajoča trupla, ki jih ne odstranjujejo sproti, prašički pa se skotijo na tla, ki so prekrita s fekalijami.

Tudi sicer je bivalno okolje vse prej kot prijazno do živali: tla v vseh boksih so betonska ali kovinska, z neprijetnimi širokimi in ostrimi režami. Člani društva AETP so odkrili, da se do 200 kilogramov težke samice med umetno oploditvijo, pozno brejostjo ter med in po prasitvi kar dva meseca stiskajo v boksih, ki niso večji od 1,3 kvadratnega metra. V njih se tako rekoč ne morejo niti premakniti, kaj šele skrbeti za naraščaj. Zato ne preseneča visoka smrtnost. Posneli so veliko mrtvorojenih prašičkov, včasih je šlo za cela legla, množično tam umirajo tudi majhni pujski, pa tudi rutinsko ubijanje neprofitabilnih mladičev velja za ustaljeno prakso.

AETP
Splošna ugotovitev skrite preiskave, ki so jo v nasprotju z veterinarsko inšpekcijo opravili povsem nenapovedano, je naravnost alarmantna

Kje je tu opevana dobrobit živali?

Prav strašen je pogled na neoskrbljene rane in huje poškodovane živali, ki niso deležne nobene veterinarske oskrbe, zato imajo deformirane ude, prolapse anusa, hernije, krvave in vnete zaležanine, mastitis in odprte rane. Največ, kar jim lastniki privoščijo, so antibiotiki, ki pa jih v veliko primerih ne rešijo hudega trpljenja.

»Dejstvo je, da je prikazana živinorejska praksa večinoma legalna in dovoljena tako po slovenskih kot celo po evropskih standardih. Zaradi tega obstaja utemeljena bojazen, da preiskovani živinorejski obrat ni edini v Sloveniji, kjer vladajo takšne razmere,« so ob objavi posnetkov zapisali v društvu.

Na komentar ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o rezultatih skrite preiskave še čakamo, obenem pa se sprašujemo, kako je kaj takega mogoče ob vsej opevani dobrobiti živali in domnevno doslednem inšpekcijskem nadzoru.