Grozi mu zaporna kazen

Direktor ljubljanske gospodarske družbe utajil za 150 tisoč evrov davka

A.S.
2. 7. 2021, 09.09
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 10.09
Deli članek:

Grozi mu zaporna kazen.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Koprski kriminalisti so konec junija na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper gospodarsko družbo iz Ljubljane in njenega 48-letnega direktorja, sicer državljana Slovenije.

Razlog? Direktorja podjetja so ovadili zaradi utemeljenega suma davčne utaje, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let in ponareditve oziroma uničenja poslovnih listin, za kar je zagrožena zaporna kazen do dveh let.

Za vsa kazniva dejanja je odgovorna tudi gospodarska družba iz Ljubljane, saj je direktor deloval v imenu te družbe, ki je razpolagala s protipravno pridobljeno premoženjsko koristjo. Kriminalistična preiskava se je sicer začela na podlagi ovadbe Finančne uprave RS (FURS), usmerjalo pa jo je okrožno državno tožilstvo iz Kopra.

Pri preiskavi je bilo ugotovljeno, da je direktor s prikazovanjem lažnih poslov v skupni vrednosti skoraj 700 tisoč evrov utajil davek v skupni višini preko 150 tisoč evrov, kar znaša tudi njegova protipravno pridobljena premoženjska korist. Za enak znesek je hkrati oškodoval tudi proračun Republike Slovenije, so sporočili s Policijske uprave Koper.