Kultura

Slovenski filmi v Cannesu

M. V.
2. 7. 2021, 11.11
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 11.17
Deli članek:

Po lanski spletni različici letos filmski festival v Cannesu spet v živo, na njem se bo predstavilo kar nekaj slovenskih filmov in ustvarjalcev.

Saša Huzjak
Prizor iz filma Prasica, slabšalni izraz za žensko

Na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu se bo predstavilo tudi nekaj slovenskih filmov in filmskih ustvarjalcev.

Na Filmski tržnici se bosta predstavila komedija Prasica, slabšalni izraz za žensko, prvenec režiserke Tijane Zinajić, in dokumentarec Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler. Prasica je zgodba o mladi slikarki Evi (Liza Marijina), ki kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in povrh vsega ji že tri mesece izostaja menstruacija. Smučarske sanje pa sledi trem Afganistankam, Zakii (25), Fatimi (21) in Faribi (16), ki sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Slovenska trenerka smučanja Ana jim sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje, a ko končno prispejo, so soočene z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa.

SFC
Smučarske sanje

V program Circle Women Doc Accelerator - Cannes Docs Showcase usposabljanja za ustvarjalke dokumentarnega filma, osredotočen na južno in vzhodno Evropo, pa se je med le štirimi filmi uvrstil celovečerni dokumentarni prvenec Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog. Gre za film ceste o izjemnem kolesarskem podvigu, ki je hkrati boleča intimna izpoved dveh mladih, ki na pogorišču bolezni doživljata svojevrstno transformacijo življenja.
V program L'Atelier 2021 se je uvrstil filmski projekt v razvoju Niti besede režiserke Hanne Slak. Dirigentska zvezda Nina prekine vaje za odločilni koncert, saj je njen vase zaprti najstniški sin Lars imel nenavadno nesrečo. Za pet dni se zatečeta na zapuščen otok, kjer se med njima v zimskem neurju odvija drama nezaupanja.

SFC
Niti besede

V dva različna tekmovalna sklopa pa sta se uvrstili slovenski manjšinski koprodukciji Telesce (prvenec italijanske režiserke Laure Samani) in Morena (prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović), pri katerih je sodelovalo tudi nekaj slovenskih filmskih ustvarjalcev.